Viitoarele mame din Alba Iulia și din județ, ca de altfel şi celelalte femei interesate de educaţia şi sănătatea copiilor sunt invitate, în data de 5 august, în spațiile RYMA, de la ora 18.00,  să discute și să vizioneze un film legat de alăptare. Filmul „Îndrăznesc să alăptez!”, realizat de Irina Thiery, de la Lion Mentor Association, este primul documentar românesc despre alăptare.

Acesta încurajează tinerele mame să se informeze, să  apeleze la consilieri în lactaţie atunci când întâmpină dificultăţi, să nu recurgă la alimentaţie artificială fără  indicaţie medicală clară şi să-şi hrănească bebeluşii exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă.

Educatorul prenatal Ralu Candrea, care se ocupă de organizarea acestui eveniment la Alba Iulia spune că aducerea acestui proiect, care se va desfășura în alte peste 20 de localități din țară, și în orașul nostru este o reușită și că așteaptă la cursuri cât mai multe femei.

campanie alaptar1Potrivit comunicatului de presă, în România numai 12% dintre bebeluşi beneficiază, în primele 6 luni de viaţă de alăptare. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății sugarul trebuie hrănit în prima perioadă a vieții lui exclusiv cu lapte matern, iar acesta poate fi înlocuit doar la recomandarea explicită a medicului. Studiile recente arată că nou-născuţii alăptaţi exclusiv, cel puţin în prima jumătate de an de viaţă, prezintă riscuri mai scăzute să sufere de alergii, disfuncţii digestive, diabet, boli cardiace sau cancer.

Totodată, Lion Mentor Association a lansat anul acesta primul concurs Miss Alăptare România, pentru care, până în prezent, mai mult de o sută de mămici din toată ţara şi-au înscris pozele cu bebeluşii lor ataşaţi la pieptul lor.

Concursul are trei categorii:    

1. Miss Alăptare, cea mai inspiraţională poză,

2. Îndrăznesc să alăptez, cea mai îndrăzneaţă poză

3. Premiul de  popularitate, poza cu cele mai multe voturi