Festivalul de atitudine CivicOn a debutat aseară la Museikon. Timp de mai multe ore, participanții au avut prilejul să asiste, înconjurați de o inedită expoziție de postere activiste, la discuții stimulante despre democrație  și rolul presei libere.

După deschiderea evenimentului cu vernisajul A4Activism, invitata Mădălina Mocan de la Centrul pentru Studiul Democrației a purtat o discuție liberă cu Ciprian Cucu, reprezentant Forum Apulum , discuție în care au putut interveni și cei prezenți în sală. În cadrul discuției s-a subliniat rolul democrației într-o societate ”sănătoasă” și faptul că aceasta este un act continuu al cetățeanului. Rolul majorităților, tirania majorităților, protestul ca formă de exprimare, apărarea drepturilor minorităților, tinerețea democrației în România și faptul că, în medie, o treime din cetățenii unui stat aleg tăcerea au fost doar câteva din subiectele abordate.

În ideea că există nenumărate variante de a te implica în societate, a fost lansat fanzinul (mică revistă independentă) Anei Kun, ”Ce-i în Suletu lu Liviu?”, o abordare inedită și plină de umor a personajului politic. Micuța revistă a fost oferită celor interesați în schimbul unei donații de 20 de lei, iar banii adunați vor merge în Teleorman, în satul Scrioaștea, unde un tânăr se ocupă de școlarizarea copiilor prin proiectul ”Cu cărțile pe uliță”.

Seara a continuat cu o discuție despre presa independentă și rolul acesteia în cadrul unei societăți democratice, având ca invitați 5 jurnaliști de nișă : Ramona Ursu – Newsweek, Romana Puiuleț – RISE Project, Cristian Delcea – Recorder, Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu – Dela0.ro și săfielumină.ro.

Jurnaliștii au împărtășit publicului ideile lor despre presa liberă, cu verticalitate, și au prezentat fragmente din activitatea lor. Schimbul de opinii dintre jurnaliști și participanți a generat un dialog,în care s-au pus pe tapet probleme actuale și s-a subliniat importanța presei, atât la nivel național, dar și local, în informarea cât mai corectă și completă a cetățeanului în așa fel încât acesta să devină un element activ și constant în procesul democratic.

Festivalul continuă astăzi cu două ateliere de comunicare organizate de la ora 11.00 și 14.00 în care se vor trece în revistă principii de bază de comunicare vizuală, un atelier de portrete nesolicitate de la 12.30 în care se experimentează portretistica fără model, fără solicitare, fără chef, și o prezentare , la ora 18.00, a unui ”Ghid ilustrat al elevului” de către Consiliul Național al Elevilor, UNICEf.

Seara , de la 18.30, Vlad Popa și Diana Sabău vor prezenta avantajele parteneriattului civil, iar de la ora 19.00 va avea loc o altă discuție interactivă pe tema ”Statul paralel al cetățenilor”, avându-i ca invitați pe Maria Boamfă, Smaranda Bălan, Radu Vancude la #văVedem, Diana Rus din Diasporă civică Berlin, Elena Calistru de la Funky Citizens și Diana Filimon din partea gazdelor Forum Apulum.

Festivalul de atitudine se va încheia mâine cu o șuetă la Casa Forum de la ora 11.00, unde sunt așteptați toți cei interesați de povești deschise la o cafea.