boala-mana-gura-piciorInspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat că zece preșcolari din efectivul de 30 de copii școlarizați la Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” din Alba Iulia au fost izolați la domiciliu, deoarece prezentau simptomele unei boli deosebit de contagioase, numite „mână-gură-picior”.

Potrivit inspectorului școlar general de la IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, reprezentanții grădiniței au anunțat Inspectoratul despre măsurile luate pentru stoparea extinderii acestei afecțiuni.

„Zece din cei 30 de copii au fost trimiși acasă și medicul școlar a efectuat dezinfecția în grădiniță. Copiii care sunt prezenți la cursuri sunt sub supraveghere medicală, deoarece este posibil ca virusul să fie în perioadă de incubație la unii dintre preșcolari. Dacă acesta va fi depistat și la alți copii se vor dispune măsurile care se impun și în acest caz”, a declarat inspectorul școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș.

Departamentul de epidemiologie al Direcției de Sănătate Publică Alba nu a fost sesizat în acest caz, cu toate că o treime din efectivul de copii al grădiniței a fost izolat la domiciliu.

„Direcția de Sănătate Publică nu a fost înștiințată despre prezența acestui virus în grădinița din Alba Iulia. Noi acționăm doar în cazul în care suntem anunțați, nu putem verifica în permanență situația în toate unitățile de învățământ din județ”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Cornel Pițu.

Boala mână-gură-picior este una virală, foarte contagioasă, care manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în gură. Copiii pot prezenta febră mare, până la 40 de grade Celsius, dureri în gât cauzate de spargerea veziculelor cu lichide de la nivelul cavității bucale  și în cazuri grave, atunci când copilul refuză să se alimenteze și să bea lichide se poate ajunge la deshidratare.

Principala cauză a acestei boli este considerată infecția cu virusul Coxsackie A16, care aparține familiei enterovirusurilor non polio. Infecția este foarte contagioasă, în special între copii, în colectivități mari, așa cum sunt grădinița și școala. Boala se transmite prin contactul direct cu un copil bolnav sau prin atingerea unor obiecte ori suprafețe contaminate, prin: secreții nazale sau din gât, salivă, fecale, tuse și strănut.

Sursa foto: mamicilasuperlativ.ro