Limba engleză este, cu siguranţă, cea mai învăţată limbă străină în România, la ora actuală. Tocmai datorită acestui fapt, cunoaşterea ei nu este neapărat banală, dar nu mai este “un as în mânecă” în momentul căutării unui loc de muncă.

Companiile se confruntă, în prezent, cu o dificultate foarte mare de a găsi angajaţi vorbitori de limba franceză, după cum a explicat Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez la București, într-un interviu publicat de rfi.ro. “La Camera de Comerț și Industrie Franceză au început întâlniri ale comunității de afaceri care încearcă să găsească soluții la lipsa francofonilor de pe piața muncii”, a declarat acesta.

Engleza nu mai este considerată o limbă străină

El nu crede că engleza ar fi mai atrăgătoare, mai ales că – spunem noi – franceza este mai uşor de învăţat pentru români, însă limba engleză are o supremaţie la nivel mondial. “Vorbim de fapt de globish, adică o engleză standard destul de simplificată. Pe piața muncii, însă, engleza nu mai este suficientă. Adică, trebuie să știm engleza, dar când un angajator întreabă un candidat dacă vorbește o limbă străină, iar acesta răspunde  „da, știu engleza”,   face lumea să râdă. Engleza nu mai este considerată o limbă străină, este „lingua franca” – limbă comună (n.t. ). O a doua sau o a treia limbă străină fac diferența”, a declarat Christophe Gigaudaut.

El crede că problema limbii franceze este că îi lipseşte vizibilitatea, dar şi că exigenţele şcolare au scăzut în privinţa învăţării acesteia. Totuşi, cine învaţă bine limba franceză poate găsi un loc de muncă foarte bun.

“Sunt societăți românești sau chiar americane.  A venit și Microsoft.  Aceste companii  au nevoie de francofoni,  au investit în România pentru că România este considerată multilingvă. Așadar, limba franceză trebuie să fie o limbă vorbită, trăită, o limbă de lucru, o limbă practică. Aici trebuie să lucrăm, să facem cunoscute nevoile companiilor în ceea ce privește forța de muncă francofonă. Dorim să alertăm autoritățile române cu privire la aceste cifre, la acest diagnostic care nu e dat doar de Institutul Francez, ci și de mediul de afaceri”, a mai spus Christophe Gigaudaut.

Noi credem că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cunoaşterii limbii germane, mai ales în judeţul Alba, unde există deja angajatori de prestigiu care oferă un avantaj celor care cunosc limba germană, iar investiţiile germane sunt în plină expansiune.

Interviul integral cu directorul Institutului Francez la București îl puteţi ciţi AICI.