Ieri a debutat cea de-a treia ediție a Festivalului Întregalde Folk care va celebra, anul acesta, nu doar cultura folk, ci și împlinirea a 25 de ani de la evenimentele din Piata Universității, la care o parte din organizatori și artiști au participat personal. Festivalul va avea loc intre 8 si 12 iulie 2015, în satul Ivăniș, comuna Întregalde.

Organizatorii au anunţat că noutatea acestei ediții constă în organizarea unei seri speciale care va fi dedicată evenimentelor din Piața Universității din 1990. Organizatorul festivalului, Stelian Maria, a luat parte personal la aceste evenimente înainte de a emigra în Suedia, unde a pus bazele acestui festival.

Stelian Maria, Vlad Galis și Dr. Barbi, care au fost împreună în balconul Universității în timpul “golaniadei”, vor susține astăzi, 9 iulie, de la ora 22:00, recitalul live unplugged “Remember -Piata Universității – 25 de Ani – EROII NU MOR NICIODATĂ!”. Artiștii vor readuce publicului cântecele “huliganilor” care au răsunat în ”tribuna democrației” în acea perioadă, înainte ca manifestația anticomunistă să fie oprită brutal de politicienii acelor vremuri. ”Ediția de anul acesta este dedicată victimelor Pieței Universității 1990. Vor vorbi prin vocile noastre, sunt 25 de ani de-atunci”, a declarat Stelian Maria.

Ca și până acum, Întregalde Folk 2015 încurajează arta și turismul rural în regiunea Întregalde, o zonă locuită a munților Apuseni în care natura a fost păstrată aproape intactă. „Această tabără a menestrelilor a reușit în doar două ediții să reașeze un mic sat, aproape părăsit, pe harta României și a Europei. Sperăm să redăm zonei oamenii pe care îi merită”, spune Stelian Maria. Corturile, artiștii din România și din afara ei, mâncarea la cazan, plăcintele coapte la foc de lemn, drumețiile după ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an. Nu vor lipsi nici concertele de folk, jazz și blues, nici concursul de interpretare pentru începători și avansați.

Concertele din acest an vor fi susținute de:  Glenn Silverious John (Pakistan), Emeric Imre, Raluca Cismaru, Daniel Făt, Oana Dragomir, Felicia Pop, Nelu Pitic cu Daniel Julean și ”Trupa de serviciu”, Adi Mitescu, Daniel Oprița și Puiu Bretoiu, Denisa Moga, Ștefan Rareș Capătă, Cristi Bordaș și Laura Gaspar, Barock Group, Vlad Galis, Dr. Barbi, Stelian Maria, Flaviu Tuliciu, New Levites, Nicu Zotta, Cătălin Ungureanu, Tituș Constantin, Cătălin Stepa, Adi Beznă și Florin Thomits.

Concurs cu premii

Concursul de interpretare, cu cea mai mare valoare a premiilor din ultimii ani, va fi împărțit în două secțiuni: Începători și Avansați.

Premiile, cu o valoare totală de peste 5.500 lei, au fost denumite după artiști renumiți și după cele mai cunoscute atracții naturale ale zonei Întregalde. Acestea constau în:

Categoria Avansați:

  •  Premiul I “Întregalde Folk” – 1000 lei
  •  Premiile ”Alexandru Zărnescu”, ”Tatiana Stepa”, ”Florian Pittiș” și ”Valeriu Sterian” – 400 lei fiecare
  •  Premiile ”Anda Călugăreanu”, ”Gil Ioniță”, ”Nicu Vladimir” – 200 lei fiecare

Categoria Începători (copii)

  •  Premiul I ”Întregalde Folk” – o chitară Ibanez IJV50 JamPack Quick Start în valoare de 700 lei
  •  Premiul ”Cristian Pațurcă” – 250 lei
  •  Premiile ”Emilian Onciu”, ”Ivăniș” și ”Poiana Narciselor” – 200 lei fiecare
  •  Premiile ”Huda lui Papară”, ”Găldioara” și ”Cel mai tânăr concurent” – 150 lei fiecare

Pensiunea Cetatea Caraiman, din Bușteni, va oferi cazare gratuită timp de două nopți pentru fiecare copil care va trece de preselecție și pentru părinții acestuia.

Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi la festival

Festivalul se va desfăşura în satul Ivăniş, comuna Întregalde, judeţul Alba.  Este o zonă retrasă de munte, fără iluminare stradală sau semnal la telefon (cu excepția rețelei Telekom, fosta Cosmote). Participanții sunt încurajați să aibă la ei haine groase, de seară, pelerină de ploaie, lanternă și bocanci. Drumul este asfaltat până la locația festivalului.

Cazarea se poate face la cort, contra unei taxe de camping de 10 lei/noapte, la locația festivalului. De asemenea, în apropiere se află tabăra Roica, cu 60 de locuri de cazare și sală de mese.

Alimente: organizatorii vor pregăti mâncare la fața locului (supă de pui asiatică, ghiveci suedez, clătite cu dulceață și frișcă, frigărui, hot-dog, sandvișuri, mici, cafea), însă participanții sunt invitați să își aducă și propriile alimente. La câțiva kilometri de locația festivalului există două chioșcuri cu alimente, țigări și băuturi.

Organizatori: Stelian Maria în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Serviciilor de Turism şi Agrement

Sponsori: Stelian Maria, Emil Marian, DoF Studio, trupa Barock, pensiunea Cetatea Caraiman.