Ambițiile municipalității din Alba Iulia, de a transforma orașul într-unul inteligent, încep să prindă tot mai mult contur. Grație parteneriatului încheiat încă de anul trecut cu compania Siemens, Alba Iulia a fost singurul municipiu din România inclus într-un studiu realizat de renumita companie, în care au fost analizate costurile, implicațiile și rezultatele estimate după implementarea unor soluții inteligente. Studiul a mai inclus orașe precum Londra, Bruxelles, Kartal (Turcia) și Aberdeen (Scoția).

Studiul „Smart Cities Research” a fost lansat la Londra, pe data de 4 iulie, iar astăzi, au prezentat cercetarea la Alba Iulia, George Costache, CEO Siemens România, Julie Alexander, Director Urban Development Siemens, alături de Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia și primarul Mircea Hava.

Cercetarea va reprezenta o direcție de acțiune pentru proiectele ce vor fi implementate în următorii ani. Acesta a fost realizat ”pro bono” de către compania Siemens, care, potrivit CEO Siemens România, George Costache, intenționează să participe la licitațiile care vor fi organizate pentru implementarea tehnologiilor ”smart” în Alba Iulia.

Domeniile vizate de studiu, în ceea ce privește Alba Iulia, sunt mobilitate urbană, energie și conectivitate. Potrivit estimărilor, cu o investiție de 227 milioane de euro, în 35 de ani, valoarea beneficiilor directe și indirecte ar ajunge la 532 milioane de euro.

Suma necesară finanțărilor este mult peste puterile administrației locale, astfel că, și de această dată, fondurile europene ar fi singura soluție pentru punerea în practică a unor proiecte de o asemenea anvergură.