Bolnavii de scleroză multiplă au la dispoziție un ghid cu ajutorul căruia vor putea face acasă exerciții fizice personalizate pe acest tip de afecțiune. Ghidul ”Coordonare, control, echilbru în scleroză multiplă – abordare kinetoterapeutică” a fost lansat la Alba Iulia, în cadrul proiectului Ștafeta Ciclistă SM 2017.

Ghidul ”Coordonare, control, echilibru în scleroză multiplă – abordare kinetoterapeutică” este publicat de Asociația de Scleroză Multiplă din România și Fundația de Scleroză Multiplă Bihor.

În Alba, cei 82 de pacienți de care se ocupă Asociația SM Speromax vor primi gratuit ghidul de la voluntarii asociației, cei care îi vor și îndruma pentru a efectua exercițiile corect.

Scleroză multiplă este o boală neurologică, inflamatorie, ce provoacată o deteriorare a tecii de mielină cauzând diverse tulburări. Simptomele variază de la o persoană la altă, în funcţie de zona afectată din sistemul nervos central. Scleroză multiplă poate progresa şi regresa imprevizibil. Câteva exemple de simptome care pot să apară în scleroză multiplă sunt furnicături, pareze (amorțeli), durere, senzaţie de arsură, mâncărime în braţe picioare, trunchi sau faţă, pierderea de putere sau dexteritate într-un picior sau mâna, dezechilibru şi spasticitate.

Ghidul abordează mişcarea kinetoterapeutică din 3 perspective : control, coordonare, echilibru. În acest ghid pe lângă informatiile scrise pentru explicarea exercițiilor necesare pacientilor cu scleroză multiplă, cititorii sunt ghidați și de imagini cu aceste exerciţii, astfel încât dacă nu beneficiază de îndrumarea unui kinetoterapeut pot efectua aceste exerciţii şi la domiciliu.

Despre autori:

Dorina Ianc este kinetroterapeut cu activitate universitară de peste 20 de ani în  calitate de conferențiar universitar în cadrul universităţi din Oradea, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.

Monica Elena (Restea) Mierluț este fizio-kinetoterapeut cu experienţă în cadrul centrului de recuperare pentru pacienti afectaţi de scleroză multiplă de la Oradea, administrat de Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor.