Toamna începe în județul Alba cu Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur”. Organizatorii au pregătit pentru acest an o ediție care promite să mențină standardele înalte impuse în anii precedenți, însă cu un accent deosebit pus pe promovarea unor artiști care nu au evoluat până acum pe scena acestui festival.

Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur” are loc în perioada 14-17 septembrie, la Alba Iulia și Jidvei. Ca de fiecare dată, o importanță egală va fi acordată concursului de interpretare, soliști vocali și instrumentiști, precum și recitalurilor susținute de artiști consacrați.

O noutate a ediției din acest an constă în criteriile de departajare a concurenților, cărora le-a fost comunicată, încă din perioada de înscriere în preselecție, grila de evaluare, astfel încât fiecare concurent să se poată autoevalua și pentru a nu exista dubii în privința obiectivității juriului. Din cei aproximativ 80 de candidați înscriși în preselecții, 36 de tineri au fost aleși pentru a intra în concurs.

De pe lista artiștilor care vor evolua în recitaluri lipsesc câteva nume mari ale folclorului, care până acum erau prezențe constante în festival.

Juriul concursului de interpretare va fi format din:

 • Președintele juriului: conf. univ. dr. Gabriela Rusu – Păsărin, Universitatea din Craiova, realizator emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
 • Dr. Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la Televiziunea Română
 • Dr. Maria Tănase Marin – producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română
 • Alexandru Pal – dirijor, director al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alba Iulia
 • Ioana Maria Ardelean – interpret de folclor, Director al Festivalului
 • Conf. univ. dr. Zinaida Bolboceanu – Artistă a Poporului, șef secție Canto popular Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova
 • Prof. Aurel Mustățea – secția Canto Popular, Școala de Artă, București
 • Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni TVR Cluj
 • Violeta Ianculescu – realizator evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune
 • Sergiu Cipariu – profesor, interpret de folclor
 • Sebastian Stan – interpret de folclor, laureat al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2010

Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea companiei JIDVEI, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc. Prin evoluţia sa de-a lungul anilor, Festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi respectul pentru tradiție păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente și prezentate, an de an, tradiţii şi talente din toate zonele folclorice ale țării și, de curând, și din afara acesteia.