O parte dintre legionarii Gărzii Apulum sunt actori într-un scurt metraj de ficţiune, numit “Capriciile Fortunei”. Filmul a fost lansat astăzi, fiind realizat de Asociaţia Nova Polaris din Sibiu, cu sprijinul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia.

 

Sinopsis: În drumul său spre Apulum, un soldat roman din legiunile cantonate în Dacia, îşi dispută viaţa după mofturile schimbătoarei zeiţe a norocului, Fortuna.

“Capriciile Fortunei” este ultimul film realizat de Asociaţia Nova Polaris, Sibiu. Un scurt-metraj istoric, de ficţiune, cu acţiunea plasată în antichitatea romană de pe cuprinsul fostei provincii Dacia.
Am încercat prin acest film-pilot, la o scară mai mică, să demonstrăm că filmul istoric românesc ne este posibil. Pe viitor, cu un suport financiar adecvat, cu sprijinul trupelor de reenactori din România şi al autorităţilor administrative locale sau muzeale, sperăm să putem realiza şi un film de lungmetraj istoric, cu mijloace şi inspiraţie modernă, pe care publicul îndrăgostit de faimoasele conflicte “daco-romane” să îl îndrăgească.
Depinde de noi, cei implicaţi în mediul cinematografic sau istoric şi de deschiderea afişată de cei cu posibilităţi, ca acest film să existe în următorii ani şi să nu rămână doar un vis…

“Capriciile Fortunei” a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie – Alba Iulia. Dialogurile sunt în limba latină.

În mitologia romană, Fortuna (greacă — echivalent Tyche) era personificarea norocului. Ea putea aduce fie noroc sau ghinion.
Apulum a fost un castru în provincia romană Dacia între sec.II şi 4 d.Hr., situat astăzi în centrul oraşului Alba Iulia.

CAST
Longinus – NICU ARDELEANU
Mela – CIPRIAN DOBRA
Severus – MARIUS ARDELEANU
written & directed by OCTAVIAN REPEDE
camera:
cam 1 (crane, steady, slider) COSMIN NICA, TUDOR PORUMB
cam 2 OCTAVIAN REPEDE, TUDOR PORUMB
cam 3 OLIMPIA TODEA
video edit: OCTAVIAN REPEDE
sound&boom operator: TUDOR PORUMB
voice FX: CAMIKU
visual FX: LAURENŢIU CURTICĂPEAN
Historical reenactment coordonator: TUDOR ROŞU
Latin translator: CRISTIAN GHIŢĂ
Music: “Long Winter” by Pitx (C.C.)
Special thanks: IRINA VLAD
© Asociatia Nova Polaris, 2015.

sursa: cinema-documentar.ro