Câteva țări din Uniunea Europeană vor să implice roboții în procesul de control vamal. Acestea instalează un sistem de inteligență artificială, numit iBorderCtrl, care va avea scopul de a accelera procesul de verificare a călătorilor, dar și să detecteze dacă aceștia mint.

Publicitate

Un astfel de sistem va fi instalat în patru puncte de frontieră din Ungaria, Grecia și Letonia, pentru o perioadă determinată de șase luni. Călătorii vor trebui să-și încarce pașaportul, viza și dovada plății taxelor, iar apoi vor răspunde la întrebările adresate de robot în fața unei camere web, se arată într-un articol din New Scientist.

Concret, evaluarea călătorilor se face prin completarea prealabilă a unui formular online, la care sunt ataşate copii scanate ale documentelor de călătorie, cum ar fi cartea de identitate şi paşaportul.

Următorul pas este “interviul” cu vameşului virtual. Sunt puse întrebări standard cum ar fi “Ce se află în bagaje?” şi “Dacă deschideţi valiza şi îmi arătaţi conţinutul, va demonstra asta că răspunsurile furnizate până acum la întrebări sunt adevărate?”

Răspunsurile date în faţa unui webcam performant sunt analizate în timp real, nivelul de onestitate fiind determinat atât pe baza cuvintelor rostite, cât şi a micro-gesturilor faciale.

Dacă sistemul determină că persoana verificată spune adevărul, aceasta primeşte un bilet conţinând un cod QR pe care să îl arate mai departe la punctele de trecere, confirmând accesul.

„Noi folosim metode existente dovedite, dar și unele noi pentru a-i ajuta pe agenții de frontieră să sporească eficiența și acuratețea controalelor”, a declarat George Boultadakis, coordonatorul proiectului.

Priectul iBorderCtrl este încă în faza incipientă, dar un membru al echipei a declarat pentru New Scientist că testele timpurii au avut o rată de succes de 76%, care ar putea fi ridicată la 85%.