Reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au anunţat că mâine, 1 septembrie, la ora 11.00, la sediul instituţiei va fi vernisat Exponatul lunii septembrie.

“Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia Muzeului Naţional al Unirii, descoperită cu prilejul cercetărilor arheologice efectuate în anul 1989 pe teritoriul faimoasei aşezări neolitice de la Tărtăria. Este vorba despre modelul unei ambarcaţiuni preistorice, realizat din lut ars, din care se păstrează partea din faţă, respectiv prova. Asemenea modele miniaturale de ambarcaţiuni sunt cunoscute începând din neolitic si mai ales în epoca bronzului pe un vast teritoriu, din Orientul Apropiat până în Europa apuseană, ele oferind preţioase informaţii privind navigaţia în preistorie. Pe teritoriul României au fost descoperite câteva piese de acest gen în prejma Dunării, în aria  culturii Gumelniţa, dar şi în Moldova, în arealul culturii Cucuteni. Piesa de la Tărtăria este însă cea mai veche descoperire de acest tip de pe teritoriul ţării noastre, ea fiind legată de locuirea aparţinând culturii Turdaş şi având în consecinţă o vechime de aproape 7000 de ani”, au precizat reprezentanţii muzeului albaiulian.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

AFIS EXPONAT ALB BUN