rosiaCâteva zeci de persoane au fost audiate ieri, 27 octombrie, la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, într-un dosar privind executarea de activități miniere ilegale în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere aflate în conservare sau halde de steril. Printre acestea se numără și consilierul județean PMP, Marin Cenușă, patronul clubului Yax din Câmpeni și doi nepoți ai primarului din Roșia Montană.

IPJ Alba a transmis că, în urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro și 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezulta comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidență și contabile, unelte și instalații folosite pentru extragerea aurului, precum și 480 de kilograme de nisip aurifer și aur.

De asemenea, au fost ridicate și o armă neletală, deținută în mod ilegal, aproape două kilograme de dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale și diverse scule folosite în activitatea infracțională.

Cu ocazia cercetărilor anterioare, în aceeași cauză, polițiștii au confiscat peste un kilogram și jumătate de aur rezultat în urma extragerilor și prelucrărilor ilegale.  Potrivit comunicatului, zăcământul a fost extras, în general, din fosta uzină de preparare de la Gura Roșiei. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de circa doi ani.

În acest caz 45 de persoane au fost conduse marți la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba pentru audieri, trei dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior. Deocamdată au fost reținute opt persoane, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, subcomisar Luminița Prodan.

Sursa foto: adevarul.ro