Grădinița va deveni obligatorie de anul viitor, conform unei modificări a Legii Educației adoptată de Senat la începutul acestei săptămâni.

De la anul, grupa mare, din 2023, cei de 4 ani, iar cei mai mici, până în 2030. Iniţiatorii modificării legii educației susţin că această măsură este bună, deoarece peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, fapt care le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală.

Opoziția a acuzat puterea că legea nu poate fi aplicată din cauza lipsei de grădiniţe. PSD și UDMR au promis însă că, până la intrarea în vigoare a legii, vor fi construite 2.500 de grădiniţe noi.

În anul 2018, datele Institutului Național de Statistică arată că  din cei peste un milion de copii români cu vârsta de 0-4 ani, doar 344.000 sunt înscriși în creșe și grădinițe. Mult sub nivelul mediu european. Una dintre explicații poate consta în posibilitățile reduse ale familiilor din România de a face față cheltuielilor. Un alt argument ar putea ține de distanțele mari dintre domiciliul copiilor și locul în care se află creșa sau grădinița