Cu ani în urmă, Alba Iulia abia reușea să atragă turiști de 1 Decembrie, când sărbătorim ziua națională a României. Însă de cinci ani, de când este monitorizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), traficul turistic a crescut de câteva ori și turismul devine pe zi ce trece o tot mai importantă latură economică și socială în urbea noastră.

Ipoteza este confirmată de cele mai recente cifre, după centralizarea datelor din luna august 2015.

Conform ADR, numărul de turiştilor care au plătit cel puțin o noapte de cazare într-un hotel sau unitate de primire în primele opt luni ale anului 2015 a fost de 208.911 persoane. Numărul este cu 37,8% mai mare în comparație cu perioada similară a anului 2014.

Cu toate acestea, gradul de utilizare netă al locurilor de cazare rămâne relativ scăzut, de numai 35,3%, în condițiile în care media pe țară este de 42,5%.  Totuși, și aici se observă o creștere în comparație cu anul trecut, când indicele de utilizare netă al locurilor de cazare din Alba era de 29,8%. Statistica aceasta s-ar îmbunătăți rapid dacă Alba ar reuși să păstreze turiștii pentru o perioadă mai lungă de două zile în oraș și/sau județ.

Cele mai interesante atracții turistice rămân cetățile județului (Cetatea Alba Carolina, Castelul Betlen Haller, Castelul Martinuzzi, Cetatea Câlnic), dar și zone de distracții specifice iernii, cum ar fi valea Arieșului, domeniul schiabil Șureanu și Transalpina. La fel, zone pitorești precum Valea Verde, Ghețarul Scărișoara, Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad sau Peștera Poarta lui Ioanele aduc anual zeci de mii de curioși.

Rezultatele pozitive din turism se văd și prin faptul că Alba Iulia, alături de Blaj, au fost incluse într-un top al celor mai frumoase orașe mici din țară.

Oportunități pentru localnici: cursuri de ghid de turism

Cu o creștere continuă a turismului, apar o mulțime de noi oportunități de afaceri, noi locuri de muncă și cariere. Alba Iulia are nevoie de profesioniști în acest domeniu pentru a putea să își fidelizeze și să își păstreze turiștii.

Un asemenea job este cel de ghid de turism. Cei mai de succes ghizi de turism sunt cei care au, de fapt, o pasiune pentru a vedea lucruri și pentru a învăța, pentru turism. Conform CEDES Cercetare Dezvoltare, un însoțitor internațional ajunge să câștige chiar și 8.000 euro într-un sezon estival de 4-5 luni, în condițiile în care o diurnă în domeniu poate să atingă și 80€ pe zi.

În comparație cu alte specializări în câmpul muncii, este destul de ușor să ajungi ghid de turism. Este nevoie doar de puțină abilitate în comunicare, puțin spirit de inițiativă, un dram de carismă, ceva mai multă cultură generală. A, da, și o atestare pe care o poți obține în câteva luni de zile.

Cursuri de calificare se organizează și în Alba Iulia. În acest sens, avem o serie de precizări din partea reprezentantei Centrului Regional Cedes Cercetare – Dezvoltare.

Calificarea profesională o obții urmând seminariile cursului „Agent de Turism – Ghid”, organizat de către un furnizor de formare profesională autorizat de către Autoritatea Naţionala pentru Calificări (de exemplu CEDES Cercetare-Dezvoltare). Acest curs are dublă calificare, iar după absolvire poţi lucra atât în calitate de agent de turism, cât şi ghid de turism local. Adică poți să să însoţeşti grupuri de turişti în România.

Durata cursului este de 8 luni şi presupune parcurgerea mai multor module tematice atât teoretice, cât şi practice în vederea obţinerii competenţelor profesionale necesare, cum ar fi: tehnica activităţii de ghid şi agent, noţiuni de legislaţie în turism, geografie, marketing turistic, comunicare şi comportament profesional, etc.

Pentru înscrierea la cursul de agent de turism-ghid sunt necesare minim studii medii finalizate prin examen de bacalaureat.

Pentru a putea lucra ca însoţitor de grup şi pe trasee internaţionale, este necesar ca absolventul cursului de calificare, cel de opt luni, să urmeze şi un curs de specializare, „Ghid National de Turism”, care durează aproximativ 6 săptămâni. Pentru a obține atestatul de ghid de turism  trebuie să deţii şi un certificat de competenţă lingvistică.

În urma absolvirii cursurilor se obţin certificate de calificare/specializare recunoscute de Autoritatea Naţională pentru Turism,  Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, de Ministerul Educaţiei Naționale, însoțit de suplimentul descriptiv care confirmă competențele dobândite.

Investiţia totală în vederea atestării pentru meseria de ghid de turism în termeni financiari este de 1500 lei şi în termeni de timp – aproximativ 8 luni.

Cei interesați de cursuri sau cei care doresc mai multe informații pot obține informații la telefonul 0745.498.173 sau la adresa de e-mail cursuriturism@gmail.com.