Mâine, pe scena Casei de Cultură a Studenților, se va juca Moliere. Trupa Skepsis îi invită iubitorii de teatru la unul dintre cele mai incitante spectacole clasice din repertoriul trupei: Preţioasle ridicole.

„Provăcăm publicul la o reîntoarcere în fascinantul secol XVII, în Franţa domniei lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Vom pătrunde în societatea lui Moliere cu piesa care a marcat începutul succeselor pariziene ale trupei sale şi în care autorul lansează primul atac deschis la adresa decadenţei, exceselor şi snobismului care cuprinsese deja o bună parte a arsitocraţiei franceze”, au transmis organizatorii.

Piesa deconspiră ridicolul la care se expuneau nobilii care erau adepţi ai „preţiozităţii” – o modă care domina saloanele luxoase ale nobilimii şi care presupunea un anumit fel de a te îmbrăca, de a vorbi şi de a te purta care să te diferenţieze de ceilalţi în termenii unui fals bun-gust. Actorii de la Alba Iulia sunt de părere că spectacolul este unul de actualitate.

„În fond, privind înapoi, spectacolul nu face decât să confirme încă o dată faptul că, în esenţă, moravurile oamenilor nu se schimbă niciodată. Snobismul nobililor Preţioşi din societatea  lui Moliere este acelaşi snobism pe care-l observăm în fiecare zi în societatea actală când aerele de superioritate şi aroganţă a unora contrastează cu lipsa de bun-simţ, bun-gust şi de cunoştinţe temeinice, stârnind la fel ca atunci ridicolul”, au explicat actorii.

Biletele se pot găsi și mâine la Secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, între orele 09.00 – 15.00 sau la intrare, înainte de spectacol. Preţului unui billet: 10 lei (preț întreg) și 5 lei (redus pentru elevi, studenți și pensionari). Fondurile obținute astfel vor fi investite în reeditarea proiectului „Stagiunea cu Skepsis” pentru anul 2016.

Distribuţie: Du Croisy- Răzvan Cociobea; La Grange- Vinicius Moldovan; Gorgibus- Vasile Dîngă; Magdelon- Elena Smeu Mare; Cathos- Ludmila Cioflică; Marotta- Andrada Balea; Mascaril- Viorel Cioflică; Jodelet- Bogdan Berar; Servitori: David Chismorie; Zlaczki Zoltan; Daniel Muntean;

Regia: Cioflică Viorel; Costume: Ludmila Cioflică; Suport Tehnic: Valerian Cebotari

Piesa de vineri face parte din proiectul Stagiunea cu Skepsis 2015, care se desfăşoară în perioada iulie 2015 – decembrie 2015. Este vorba despre un proiect de tineret, care se bazează pe dorința trupei de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului  şi de a participa la viaţa  socio-culturală. Prin acest proiect trupa de teatru şi umor Skepsis pregăteşte şi oferă publicului albaiulian o serie de spectacole de teatru şi divertisment, dar şi de teatru de stradă cu specific medieval.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.