Tribunalul Alba a admis, miercuri seara, arestarea preventivă a 11 din cele 16 persoane reținute după perchezițiile care au vizat exploatarea ilegală de aur din galerii miniere din zona Roșia Montană. Celelalte cinci persoane, printre care și nepotul primarului din Roșia Montană, au fost puse sub control judiciar și au interdicție de a părăsi județul Alba în următoarele 60 de zile.

Decizia instanței nu este definitivă și a fost atacată cu recurs de suspecți la Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, consilierul județean Marin Cenușe (PMP) și un alt nepot al primarului din Roșia Montană, care au fost și ei audiaţi marţi seară, nu au fost reținuți.

Poliţiştii au efectuat, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor și Mureș, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licență, furt și spălare de bani. Prejudiciul produs în acest caz depășește 600.000 de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzină de preparare de la Gura Roșiei.