Este un tort ideal pentru copii, deoarece ingredientele de bază sunt iaurtul și frișca. Evident, ei vor fi seduși mai ales de ciocolată și de faptul că arată ca unul din deserturile lor favorite. Tortul a fost însă la fel de apreciat și de adulții care l-au gustat și care au cerut supliment. În plus, are marele avantaj de a fi foarte ușor de preparat, iar mie mi-a ieșit perfect de fiecare dată.

Ce am folosit

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 5 linguri de ulei
  • 1 lingură de cacao
  • 1 plic de praf de copt
  • puțină sare
  •  400 ml frișcă lichidă
  • 450 ml iaurt (nu trebuie să fie prea acru)
  • 2 plicuri de gelatină dr. Oetker (cea în plic albastru pentru aspic etc.)
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 8 linguri de zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 g unt

 

Cum am făcut

Blatul l-am preparat cu vreo 2 ore înainte, să aibă timp să se răcească. Trei albușuri le-am bătut spumă cu un praf de sare. Am dat drumul la cuptor pentru preîncălzire.

Într-un alt bol am mixat trei gălbenușuri și două ouă întregi cu 5 linguri de zahăr, până amestecul a devenit spumos. Apoi am adăugat uleiul, câte o lingură, amestecând continuu. Până aici am lucrat cu mixerul, după care am trecut la tel. Am adăugat făina cernută, amestecată cu praful de copt și un praf de sare. Făina am integrat-o câte o lingură, amestecând de sus în jos. La fel și cacaua, pe care am cernut-o. În final, am adăugat spuma de albușuri, amestecând lent, tot de sus în jos. Am tapetat o tavă cu făină și ulei, am turnat compoziția pentru blat și am lăsat-o 20 de minute la foc domol, în cuptorul preîncălzit. Nu se deschide cuptorul în timpul coacerii. Mai mult, eu am lăsat blatul să se răcească în cuptor.

În prima fază, blatul crește mult, după care se lasă, dar așa trebuie să se întâmple. Blatul nu trebuie să fie foarte înalt, ca să respecte proporțiile ”Kinder Pingui”, în schimb ai senzația că se topește în gură. După ce s-a răcit, am tăiat blatul în două felii egale.

Apoi, am pus gelatina în apă rece, respectând instrucțiunile de pe plic. Am bătut frișca tare, după care am amestecat iaurtul la temperatura camerei cu zahărul și 2 plicuri de zahăr vanilat. Vasul cu gelatină l-am pus peste un alt vas cu apă clocotită (bain-marie) și am amestecat până când a devenit lichidă. Apoi am incorporat ușor gelatina lichidă în amestecul de iaurt cu zahăr, după care am amestecat totul cu frișca bătută, cu răbdare, de sus în jos.

Am pus prima foaie de blat în forma de tort, pe care am spălat-o între timp. Am turnat jumătate din compoziția de iaurt cu frișcă și am acoperit toată suprafața cu ciocolată rasă. Am folosit cam 20 de grame. Apoi am pus cu grijă restul de iaurt cu frișcă, încercând să păstrez stratul de ciocolată cât mai drept. Am pus a doua foaie de blat.

În vasul în care am făcut gelatina, spălat în prealabil, am topit restul de ciocolată împreună cu untul (tot pe bain-marie), am omogenizat și am pus cu grijă amestecul peste tort. L-am pus la frigider câteva ore, după care l-am scos să-l mai ornez cu ceva fulgi de ciocolată. N-am mai apucat, deoarece pofticioșii nu au mai avut răbdare…

 

Poftă bună!