Albaiulienii care nu au un loc de muncă sau care, pur şi simplu, doresc să îşi iniţieze propria afacere se pot orienta către mijloacele alternative de transport, în scop turistic, pentru transportul mărfurilor sau pentru comerţ ambulant, pentru a da doar trei exemple. Acest gen de afaceri de nişă se bucură de susţinerea Primăriei Alba Iulia, care este partener în proiectul european CycleLogistics, având ca scop reducerea cantității de energie folosite în transportul urban de mărfuri prin înlocuirea vehiculelor motorizate, cu biciclete cargo pentru livrări și transporturi de bunuri.

Pe siteul proiectului, www.cyclelogistics.eu, sunt prezentate diverse variante de cargo-biciclete, triciclete, trailere (inclusiv accesorii pentru întrebuințări personale sau de afaceri) precum și cei mai importanți producători din Europa. La secțiunea ”product database” a siteului sunt prezentate peste 150 de produse, caracteristicile tehnice ale acestora, datele de contact ale furnizorilor și producătorilor și, de asemenea, prețurile.

”Acest model de transport se potrivește perfect cu ceea ce înseamnă acum Alba Iulia. Avem o cetate de dimensiuni impresionante, în care bicicleta, nu mașina, reprezintă viitorul. Fie că vorbim de transportul mărfurilor, fie că vorbim despre turism, de agrement, mobilitatea în cetate trebuie să fie una durabilă, adică ecologică și economică. Acest proiect, axat pe conștientizare, este un prim pas spre ceea ce ne dorim în tot orașul, nu doar în cetate”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

De altfel, pe siteul www.cyclelogistics.eu, există o gamă variată de produse care ar putea fi utilizate cu succes în interiorul cetății Alba Carolina: puncte mobile de vânzare a suvenirurilor, tonete mobile pentru vânzarea de băuturi sau înghețată, diverse prestări de servicii și biciclete pentru transportul mărfurilor ușoare.

“Proiectul, desfășurat în mai multe orașe importante din Europa, își propune motivarea municipalităților pentru crearea cadrului legislativ și a politicilor favorabile logisticii pe două roți, și încurajarea companiilor și magazinelor să utilizeze acest gen de transport. Cetățenii acestor orașe sunt, de asemenea, încurajați să utilizeze biciclete de mărfuri, cu remorcă și coș, pentru a-și transporta cumpărăturile și echipamentul de agrement. Cea de-a treia categorie importantă în acest context, este aceea a distribuitorilor care trebuie să pună la dispoziția clienților stimulentele și infrastructura necesară achiziționării acestora”, a declarat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Sursa foto: www.cyclelogistics.eu


cycle logistics4 cycle logistics cycle logistics1 cycle logistics2 cycle logistics3