Aţi trecut cu bine de Vineri 13, una dintre zilele cele mai ghinioniste ale calendarului? Este vorba doar de una dintre cele mai popularizate fobii.  Există însă și altele, o parte dintre ele cu nume care ar putea să vă facă să vă simţiţi la lecţia de dicţie.

Publicitate

mitiPornind de la frica de ziua de Vineri 13 trebuie să ştiţi că în această superstiţie s-au combinat de fapt două frici, cea de numărul 13 şi cea de ziua de vineri. Cel mai adesea se crede că acestea au legătură cu istoria religioasă. A 13-a  persoană la Cina cea de taină a fost Iuda. Mai multe evenimente nefericite, incendii, accidente soldate cu foarte mulţi morţi şi răniţi au fost raportate în această zi.

 

[box type=”red” ]Pentru a evita ghinionul în această zi trebuie să avem grijă la vestimentație. Negrul este exclus și, de asemenea, trebuie să evităm să stăm în grupuri de 13 persoane.[/box]

Fobiile sunt însă des întâlnite şi pot uneori să afecteze la modul serios viaţa unei persoane.

„Există fobii care se încadrează într-o marjă de normalitate. Adică multor persoane le e frică de reptile, insecte sau întuneric. Se poate face terapie și tratament comportamental pentru ca acestea să se poată vindeca. Persoana care suferă de o anume fobie poate fi expusă treptat la acel stimul pentru a se desensibiliza. În cazul în care fobiile nu pot fi depășite și se înmulțesc, acestea pot fi semnul unei boli psihice ”, a explicat psihologul Laura Florea.

Uite doar câteva dintre cele mai curioase fobii: Singenesofobia = frica de rude, Venustrafobia = frica de femei frumoase, Xantofobia = frica de culoarea galben sau cuvantul “galben”.

[box type=”blue” ]De departe fobia cu cel mai simpatic nume este Hipopotomonstrosecvipedaliofobia, care de altfel înseamnă frica de cuvinte lungi. Oare persoanele care suferă de această fobie pot spune acest diagnostic?[/box]