Siemens și Primăria Municipiului Alba Iulia vor prezenta pe 13 iulie concluziile cercetării “Smart Cities Research”. Implementarea tehnologiilor prezentate în studiu ar putea genera, cumulat pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe și indirecte de 532 mil. euro pentru oraș.

Studiul „Smart Cities Research”, realizat de Siemens, a fost inițiat anul trecut și a inclus orașul Alba Iulia, alături de Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal (Turcia). În cazul Alba Iulia, cercetarea a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi și energie, trasând direcțiile de investiții, estimând costurile și beneficiile și creionând următorii pași pentru oraș.

„Prezentul ne oferă oportunitatea de a construi orașele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea orașului Alba Iulia în studiul global Smart Cities Research ne-am propus să demonstrăm potențialul concret al unui oraș din România de a se transforma într-un oraș al viitorului, cu o structură urbană conectată, deschisă, prietenoasă cu mediul și cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul și scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. În primul rând însă, ele fac viața mai ușoară pentru fiecare dintre noi”, a declarat George Costache, CEO al Siemens România.

„ Știm că până acum Alba Iulia a fost asociată aproape exclusiv cu istora și succesul proiectelor europene. Sigur, nu e în obișnuința noastră să contemplăm reușitele, ignorând provocarile. Toate întâlnirile de până acum dintre Alba Iulia și Siemens au însemnat inițiativă și interes, pe de o parte, receptivitate și susținere pe altă parte. Suntem tot mai aproape de intra la nivelul urmator, in liga orașelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate și se va face pentru a le fi mai bine tutoror celor care traiesc în Alba Iulia sau ne vizitează orașul. Eu, însă, cred că nu poți acționa precis, cu rezultate și total, fără ca cineva cu atâta experiență în spate să – ți spună ce se poate și cum se poate. Alba Iulia anexează o noua premieră la nivel de țară, având alături de orașe ca Londrasau Bruxelles, un studiu complet, practic, oglinda viitorului și a generațiilor viitoare. La 100 de ani de la nașterea Romaniei în Alba Iulia, Cealaltă Capitală marcehază kilometrul 0 al viitorului pentru Romania.” Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Conform cercetării realizate de Siemens, pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii analizate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 mil. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 mil. euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

Cercetarea identifică digitalizarea drept oportunitatea pentru Alba Iulia de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a crește atractivitatea orașului pentru turiști, oferindu-le acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.