Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la data de 1 mai, moment de la care toate serviciile medicale vor fi decontate doar pe baza acestui document electronic pe care fiecare asigurat trebuie să îl prezinte în momentul în care ajunge la medic.

Pentru a evita eventualele cozi şi neplăceri Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va deschide pentru pacienți ghișee de activare a cardului.

La spital va funcționa, în apropierea biroului de internări, un ghișeu, unde o persoană va activa cardurile, celor care se prezintă pentru prima dată la medic cu acest document electronic. De asemenea, un ghișeu de același fel va fi deschis și în Ambulatoriul de specialitate de pe strada Mușețelului.

Reprezentanţii spitalului au făcut şi un apel către pacienţi: aceștia trebuie să se prezinte la medic, cu biletul de trimitere  sau de internare și cu cardul de sănătate. La fel trebuie să procedeze și atunci când se prezintă la laboratorul de analize medicale sau pentru investigații paraclinice (CT, RMN), pentru care au trimitere de la medic.

„Rugămintea noastră pentru pacienți este să se înarmeze cu cardul de sănătate și cu răbdare în primele zile ale lunii următoare. Noi am încercat să eliminăm pe cât posibil cozile și nemulțumirile și să scurtăm pe cât posibil parcursul pacientului și timpul de ajungere în fața medicului”, a declarat managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a mai precizat că acest card este foarte important și pentru oferirea serviciilor conexe de care beneficiază asigurații, cum ar fi eliberarea de rețete și concedii medicale.

De asemenea, șeful serviciului Management servicii medicale din cadrul spitalului, Vali Marinescu, a explicat că documentul electronic trebuie folosit atât de adulții care se internează cu minorul, pentru a eliberarea concediilor medicale, cât și de pacienții care urmează un tratament de recuperare medicală. Aceștia trebuie să se prezinte la fiecare ședință medicală cu cardul de sănătate pentru a beneficia de aceste servicii.