Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze, în următoarele săptămâni, Planul naţional de paturi de spitalizare pentru viitoarea contractare, din luna martie, cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru stabilirea acestui plan, ministrul de resort a solicitat managerilor spitalelor din toată ţara planurile de reconfigurare pentru anul 2014. Planurile transmise până la acest moment nu au fost conforme cerinţelor şi, din această cauză, Nicolăescu a atenţionat managerii şi le-a cerut acestora o nouă raportare până în data de 20 februarie.

La videoconferinţă, s-au subliniat mai multe aspecte negative din spitale şi au fost date ca exemple mai multe raportări care potrivit ministrului sunt eronate. La nivel naţional, sunt secţii medicale care sunt subutilizate, cum ar fi endocrinologia, unde rata de ocupare a paturilor la nivel naţional este de 60 la sută, cu mult sub procentul optim de folosinţă. Un alt exemplu este şi la oftalmologie, unde rata naţională de ocupare a paturilor este de 61 la sută, în spitalele judeţene, mai ridicată, la 58 la sută, iar în cele orăşeneşti de doar 33 la sută.

O problemă semnalată este supraaglomerarea cu cazuri care nu necesită internarea în spital. Astfel de raportări sunt vizibile în special în secţiile de dermatologie sau ORL, unde sunt internate şi cazurile uşoare care ar putea fi rezolvate exclusiv în ambulatoriu.

[box type=”red” ]Nicolăescu a precizat că „spitalul trebuie să fie ultima poartă de acces în sistemul de sănătate”, deoarece accentul trebuie pus în tratarea în ambulatoriu.[/box]

De asemenea, au fost menționate și erorile semnalate la raportarea cazurilor în funcţie de indicele de complexitate. Acest indice este cel care determină finanțarea pentru serviciile medicale. Finanțarea crește cu cât acesta este mai mare. Neregulile indicate se referă la raportarea unor valori mai mari decât cele de referință stabilite practic de institutele și clinicile medicale din țară.

 

 

În acest context au fost menționate și cele două spitale din județul Alba, care au raportat la unele secții medicale indici considerați exagerați.

Spitalul Orășenesc Câmpeni a obținut un indice care îl plasează în primele șapte din țară la secția neurologie, iar Spitalul Municipal Blaj se clasează pe locul doi în țară la secția de boli infecțioase.

Ministrul a anunțat și eventuale controale în unitățile medicale care nu se conformează cerințelor Ministerului Sănătății.

La videoconferința de astăzi, 6 februarie, a luat parte de la Alba Iulia și liderul Sanitas, Marius Sepi, care a solicitat reprezentanților ministerului întâlniri cu reprezentanții autorităților județene sau locale, în subordinea cărora se află spitalele, precum și cu managerii unităților spitalicești, ai Direcțiilor de Sănătate Publică și ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, până la data de 20 februarie pentru elaborarea împreună cu sindicatele a unor planuri corecte pentru spitale și, după data raportării, și cu reprezentanții ministerului pentru a definitiva planul național de paturi.

„Sanitas are 110.000 de membri și suntem direct interesați ca sistemul să funcționeze. Dorim o finanțare corectă și o reorganizare reală a spitalelor, deoarece în felul acesta apărăm interesele membrilor sindicali”, a declarat Marius Sepi.