Lebedele nu au ocolit nici în această iarnă județul Alba, două frumoase exemplare putând fi văzute pe lacul din Petrești. Nu mai este un fapt extraordinar, deoarece cel puțin de 12 ani încoace lebedele aleg, cam în fiecare an, acest lac pentru a-și petrece iarna, dar este cu siguranță un minunat spectacol al naturii care merită văzut.

Lebedele de pe lacul de la Petrești au intrat în atenția opiniei publice și a autorităților în anul 2006, în plină ”nebunie” legată de gripa aviară. Atunci scriam despre ”Lacul lebedelor monitorizate”, deoarece cele 7 exemplare care au ales să-și petreacă acea iarnă în județul Alba erau predate și preluate pe proces verbal de paznicii lacului. Autoritățile sanitar-veterinar au explicat atunci că paznicii aveau obligația de a semnala orice moarte suspectă a vreunei păsări de pe lac. Dacă rațele și lișițele erau urmărite doar ”din ochi” să pară sănătoase sau, mai rău, să nu moară vreuna, lebedele erau consemnate într-un registru și nu trebuia să lipsească vreuna. Atunci, lebedele au plecat în 20 ianuarie. Anul acesta, încă mai pot fi văzute.

Florin Toncean, un pasionat de ornitologie, le-a fotografiat ieri și a făcut imaginea publică, pentru ca acestea să poată fi admirate și de cei care nu pot ajunge să le vadă la fața locului. El ne-a transmis că aceste două exemplare sunt venite din toamnă și par să se simtă foarte bine la Petrești. ”Specia nu este atât de rară cum se crede. Cuibărește pe Olt, pe lacuri, și sunt date nesigure că ar cuibări în județele Cluj, Mureș, Sibiu, Hunedoara și Alba. Este posibil ca aceste familii să vină în iernare pe lacul Petrești, dar în afară de acestea, în funcție de condițiile climatice mai vin lebede, teoretic din Europa, unde cuibăresc în parcuri”, ne-a declarat Florin Toncean, care a început să țină o evidență a acestei specii în zonă.
Nemira