dsp alba1La prima oră a dimineții, aproximativ 15 persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia pentru a dona pentru victimele tragediei de la clubul Colectiv din București. Potrivit reprezentanților centrului din Alba Iulia, până la sfârșitul programului s-a ajuns la câteva zeci de persoane care s-au prezentat cu aceleași intenții.

Reprezentanții centrului din Alba Iulia au declarat că, până la acest moment, nu a fost solicitat sânge de la centrele din țară.

„În cazul în care spitalele din București care se ocupă la acest moment de victimele grav rănite vor solicita sânge de la centrele din țară, Alba Iulia va avea o rezervă pregătită”, au declarat reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba Iulia.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg.

Este important să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.

Nu pot dona: femeile însărcinate, lăuzele, femeile în perioada de menstruație. Persoanele care au suferit de următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Dimineaţa înainte de recoltare persoanele pot consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume și fructe. Înainte de recoltare persoanele nu trebuie să fumeze, înainte cu o oră.