Postul este o perioadă în care ar trebui să ne curăţăm atât sufleteşte cât şi trupeşte. Dacă alegem să renunţăm la alimentele de provenienţă animală trebuie însă să ne adaptăm alimentaţia pentru a evita dezechilibrul organismului.

Deşi aparent este un paradox, fără o alimentaţie corectă pe perioada postului putem să ne îngrăşăm deoarece avem tendinţa să mâncăm mai multă pâine, prăjeli, fasole şi cartofi care au valoare calorică mare, dar nu asigură nutrienţii necesari.

Pentru a echilibra alimentaţia pe perioada postului  asistentul dietician Nicoleta Vesa, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, explică cât sunt de importante legumele şi seminţele în această perioadă.

„Salatele de legume sunt foarte importante deoarece asigură necesarul de vitamine. Acestea pot fi îmbunătățite pe perioada postului cu semințe de in sau susan, cu sâmburi de nucă sau alune. Aceste alimente conțin minerale, proteine și uleiuri esențiale foarte necesare organismului. Sunt și foarte gustoase, mai ales dacă salatele sunt îmbunătățite cu condimente, busuioc sau alte plante aromatice și stropite cu lămâie”, a explicat asistentul dietiticin Nicoleta Vesa.

[box type=”green” ] Încercați să acriți salatele cu suc de lămâie. Vitamina C din acest fruct ajută la desompunerea mai lentă a nutrienților esențiali, iar în acest fel organismul are o capacitate mai mare de asimilare a substanțelor sănătoase. [/box]

Pe perioada postului este imperativ să adăugăm în alimentație legume, semințe și fructe cum sunt curmalele, smochinele și citricele și foarte important să evităm anumite alimente.

[box type=”red” ]Margarina poate fi consumată în cantitate foarte mică și nu trebuie să constituie o masă în sine. Acest aliment este foarte periculos deoarece crește colesterolul rău și afectează sistemul imunitar. De asemenea, produsele din soia și pateurile vegetale din comerț sunt nesănătoase. Produsele din soia care se găsesc pe piață nu sunt echivalente cu alimentele tradiționale din bucătăria asisatică. Ceea ce putem achiziționa noi sunt produse care, în marea lor majoritate, au la bază un deșeu rămas în urma producției uleiului de soia, iar acest ingredient poate produce tulburări grave ale sistemului hormonal. Pe lângă această bază nocivă organismului produsele de post mai conțin și anumite substanțe de potențare a gustului sau coloranți care, de asemenea, pot fi deosebit de periculoși. [/box]