Ne dorim cu toții să îmbinăm cât mai bine utilul cu plăcutul și să ne bucurăm în fiecare zi de ceea ce facem. Am constatat, de-a lungul timpului, că cei care reușesc cu adevărat să facă acest lucru sunt cei care au o pasiune atât de puternică încât aceasta devine profesia lor.

Este greu să-ţi asumi statutul de artist full time, dar în această situație se găsește Ștefan Balog,  care de mai bine de 20 de ani creează şi trăieşte din munca artistică pe care o face. expo malaieziaAiudeanul este președintele Fundației Inter-Art Aiud și un cunoscut pictor şi grafician. Am dicutat cu Ştefab Balog  înaintea unei expoziţii care va avea loc în Malaiezia, în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie 2014, şi la care participă alături de alte două artiste: Elena Cristea şi Anca Sas.

Mulți ar spune că a-ți asuma arta ca profesie este o nebunie dar, cu toate acestea, Ștefan Balog se definește ca un artist full time, care s-a implicat în acțiuni care au lăsat și urme vizibile și s-au materializat în proiecte care promovează arta contemporană românească, dar și internațională. De numele artistului din Aiud este legată Tabăra Internațională Inter-Art, care aduce în fiecare an zeci de artiști din toate colțurile lumii în județul nostru. De asemenea, o mulțime de alte evenimente printre care și un program special legat de artă în Penitenciarul din Aiud.

Ștefan Balog nu este doar un promotor al artei, este în primul rând un artist care are un palmares impresionant. A urmat cursurile Școlii de Arte din Alba Iulia și pentru un an cursurile Universităţii Americane din Bucureşti – secţia artă şi arhitectură. După care a absolvit Academia Popas din Timişoara, secţia grafică – gravură. Și recunoaște că a fost influențat în modul de abordare al lucrărilor sale de perioada petrecută în India alături de maestrul indian Chiru Chakravarty, care a expus alături de Pablo Picasso și Salvador Dali.

În urma studiilor pe care le-a urmat, Ștefan Balog este un artist care se poate exprima în mai multe feluri.  Este sculptor, pictor și grafician, dar declară că nu are o preferință pentru o tehnică sau alta.

„ Eu consider că arta trebuie să fie spontană și trebuie să fie sinceră. Tehnica doar te ajută să realizezi lucrarea, o poți folosi în funcție de starea pe care o ai sau după cum treci de la o stare la alta”, a spus Ștefan Balog.

Artistul plastic spune că pentru a avea succes, chiar dacă cunoști multe tehnici trebuie să ai răbdare și să știi să vinzi, uneori cu prețul unor compromisuri. Acesta își aduce aminte de începuturi și spune că i s-a cerut să efectueze lucrări strict după gustul clienților, care însă nu l-au descurajat. El afirmă că trebuie doar să continui să faci și lucrări care urmăresc stilul, concepția artistică, chiar dacă nu se vând.

„Ideea de a te vinde este destul de ciudată, dar dacă vrei să trăiești din artă trebuie să știi să oferi ceva, dar pe lângă asta trebuie să faci și arta ta, care poate nu se vinde”, a explicat Ștefan Balog.

Proiectele de suflet sunt cele despre care artistul spune sunt cele care contează cel mai mult, de exemplu crearea unor trofee personalizate pentru trupele de teatru care au participat la Festivalul de Teatru pentru Tineret „Apollo”, de la Alba Iulia.

„A fost o provocare și un proiect deosebit, pe care sper să îl continuăm cu cei de la Grupul Skepsis din Alba Iulia. Am realizat trofee pentru fiecare spectacol în parte. Sculpturi în lemn care să aibă ceva de spus despre piesa pusă în scenă. La anul sper să reușesc să fac altele, poate, de data aceasta, din alte materiale”, a mai spus artistul.

stefan balog3Vorbind despre arta pe care o face, Ștefan Balog spune că de mai mulți ani încearcă să abordeze temele sale într-un stil abstract în ceea ce privește pictura și sculptura, în timp ce în gravură și în grafică abordează lucrările pe o linie mai realistă.

„Cu toate că pictez abstract, nu înseamnă că nu mai știu să fac peisaje și chiar am încercat să mă întorc la peisaj după mai bine de 10 ani și să aflu ce s-ar întâmpla dacă aș organiza o expoziție pe o linie total realistă. Lucrările sunt de altfel gata, iar expoziția este propusă pentru Londra unde voi promova ceea ce înseamnă peisaje din Transilvania”, a dezvăluit Ștefan Balog, doar unul dintre planurile pe care le are pe viitor.

Înainte de expoziția londoneză, Ștefan Balog va participa în zilele următoare la o expoziție în Malaiezia, o altă țară pe care o va trece în parcursul său artistic.

Artistul plastic din Aiud a  participat la peste 30 de expoziții de grup, din Haiti până în Japonia, trecând prin SUA, Germania, Austria, India, Italia, Egipt, Turcia și are lucrări în colecții de artă în țări de pe toate continentele. În nume personal, a reușit să semneze 40 de expoziții, atât în țară cât și peste hotare.

Sursa foto: Facebook