Primăria Alba Iulia a anunţat, astăzi, că în prezent se lucrează la modernizarea străzii Ion Lăncrănjan, însă un proiect pentru o soluţie permanentă va fi elaborat doar după ce localnicii donează terenurile necesare primăriei.

“Tronsonul de 400 de metri a reprezentat până de curând o zonă relativ dificilă pentru locuitorii străzilor adiacente. Decizia de a interveni pe această stradă într-o manieră decisivă survine atât în urma solicitărilor exprimate constant de către locuitorii din zonă, dar şi după o analiză a costurilor generate de menţinerea la un nivel funcţional a drumului, an de an. Practic, intervenţiile de reparaţii de la momentul configurării străzii până în prezent, evidenţiau un cost mediu de 27lei/mp pentru operaţiuni limitate din punct de vedere al durabilităţii, respectiv profilări şi material granulat (pietriş) care să-i menţină străzii starea de practicabilitate. Intervenţiile se realizau succesiv, de aproximativ trei ori pe an, în funcţie de condiţiile meteo. Practic, apa nu se drena, provocând gropi şi denivelări. Soluţia de îmbrăcare a tramei stradale cu suprafaţă dalată presupune un cost mediu de 85 lei/mp, în funcţie de lucrările necesare pentru aducerea la cotă a solului şi alte tipuri de amenajări”, au precizat reprezentanţii Primăriei Alba Iulia.

Problema principală invocată de administraţia locală este că suprafaţa dintre clădiri – cu toate că ajunge şi la 22 de metri, iar strada nu va avea mai mult de 4,5 metri – nu poate fi utiliziată, fiind în cea mai mare parte proprietate privată.

„În primul rând, obiceiul de a lua în calcul doleanţele locuitorilor ne-a ghidat spre această investiţie. Apoi, desigur, şi matematica costurilor este importantă, dar şi metoda de a moderniza dinspre centru spre zonele de locuit nou create. Evident, e de prisos să tot apelezi la pietriş şi să înalţi drumul, aşa ca e de preferat oricând o soluţie definitivă, cînd îţi permite bugetul. Această condiţionare ne împiedică să facem cu rapiditate ce ne dorim, dar mai e şi problema din tabăra celor care au terenul străzilor în proprietate. Cu cât oamenii se mobilizează mai repede şi donează terenul către noi, cu atat mai repede putem elabora proiectele tehnice şi trece la execuţie. În prezent se lucrează şi pe alte străzi în oras, 9 Mai sau Timotei Cipariu sunt alte exemple. Sperăm să putem ataca cât de curând şi strada Izvorului sau cele din cartierul Meridian”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia

Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor pe strada Ion Lăncrănjan este în cursul lunii octombrie.