Iubitorii sporturilor albe se  mai pot bucura la acest sfârșit de săptămână de condițiile acceptabile pe pârtiile din județul Alba. La Șureanu, cu toate că pe pârtii zăpada nu mai este la cel mai înalt nivel de calitate, se poate schia fără probleme. Cei care doresc să petreacă de mărțișor la munte trebuie să se asigure că pleacă la drum cu mașinile dotate cu lanțuri pentru roți deoarece drumul de la Luncile Prigoanei în sus este greu accesibil.

Nici pe pârtiile de la Arieșeni calitatea zăpezii nu este la cel mai înalt nivel dar se poate schia în condiții acceptabile. Cei care doresc să urce la pârtii pot verifica însă înainte condițiile de schi pe camerele web instalate acolo.

Date despre pârtiile din județul Alba:

Domeniul Schiabil Şureanu

 • Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 • Lungime totală: 11 km
 • Altitudine maximă: 2.010 m
 • Tunuri de zăpadă: nu
 • Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 • Nocturnă: nu
 • Pârtie pentru sănii: da
 • Semnal mobil: în principal Telekom

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): din păcate, temperaturile ridicate au topit o mare parte din zăpada de pe drum, lăsând acum locul gheții și noroiului. Drumul prezintă șanțuri din ce în ce mai adânci, pe linia roților de mașină. Cu toate acestea, dacă veți avea montate lanțurile pe roți, nu veți avea nici un fel de problemă la urcare și la coborâre, indiferent de tipul autovehiculului. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 30-40 cm. Starea pârtiilor a fost afectată de încălzirea vremii, însă este acceptabilă și practicabilă pentru schi și snowboarding (cu excepția câtorva porțiuni cu gheață sau iarbă, în special pe unele vârfuri de pantă). Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Deși zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, totuși stratul de zăpadă începe să fie din ce în ce mai greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu vor fi ninsori și lapoviță, sâmbătă. În rest, cerul va fi noros, cu temperaturi între -3 și 2 grade Celsius, urmând ca săptămâna viitoare să se răcească accentuat. Nu se anunță viscol, așadar e posibil ca nici vizibilitatea pe pârtii să nu fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii dumneavoastră și respectați regulile de circulație inclusiv pe drumul înzăpezit dintre Oașa și pârtii;

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

 • Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
 • Lungime totală: 2 km
 • Altitudine maximă: 1.400 m
 • Tunuri de zăpadă: da
 • Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 • Nocturnă: da
 • Pârtie pentru sănii: da
 • Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 30 cm, fiind deocamdată suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este greu accesibilă, stratul de zăpadă fiind insuficient și greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni vor fi sâmbătă șanse de ploaie sau de lapoviță. În rest, cerul va fi noros, cu temperaturi care se vor încadra între -3 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Reprezentanții Serviciului de Turism al Consiliului Județean Alba reamintesc celor care doresc să urce la munte că trebuie să evite teribilismul și vitezele mari pe pârtie și trebuie să țină cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

În situații de urgență turiștii pot apela cu încredere la ajutorul jandarmilor și salvamontiștilor, intervenția acestora poate  fi solicitată atât prin contact direct cât și prin  apelarea  numărului unic de urgență 112.