Încă o premieră pentru Alba Iulia poate fi semnalată de la acest sfârşit de săptămână, după cum anunţă Agerpres. Turiştii vor avea ocazia, până la sfârşitul lui decembrie, să viziteze şanţurile Cetăţii Alba Carolina cu un mijloc de transport modern şi nepoluant, un microbus electric ecologic.

Un tur complet prin şanţurile Cetăţii însumează peste 3.500 de metri, o distanţă destul de mare, mai ales pe timp ploios, pentru o parte dintre turiştii care vizitează Alba Iulia. Pentru aceştia există, din acest weekend, o soluţie de transport în comun astfel încât cei interesaţi să poată ajunge la toate obiectivele de interes din Cetate.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, Cosmin Haţegan, a declarat pentru Agerpres a văzut un astfel de vehicul pentru prima dată în Italia şi a considerat că un minibus electric poate fi o soluţie şi pentru Alba Iulia.

„Nu am inventat noi roata, am văzut astfel de vehicule pentru prima dată în Italia. Ne-a placut ideea, consider că potentialul turistic al Cetății poate fi exploatat și prin acest mod”, a afirmat Cosmin Hategan, pentru agerpres.ro.

De asemenea, celălalt inițiator, Lucian Pralea a mentionat că minibusul este electric în proporție de 100% și deci nepoluant.

„Cetatea asta e atât de frumoasă, ar fi pacat să o poluăm. Vrem să popularizăm în randul turiștilor Șanțurile Cetății, zona nordică a acestora fiind puțin vizitată”, a declarat intreprinzatorul.

Minibusul electric va circula pe un traseu propus de initiatorii proiectului, cu aprobarea autoritatilor locale, cu plecare din apropiere de Piața Tricolorului, pe lângă Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Piața Cetății, prin fata Universității, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crisan, pe Aleea Sf. Capistrano.

Cetatea se va înconjura până pe Aleea Sf. Eugeniu, iar de acolo se va face circuitul retur, aducându-i pe turiști la Obelisc, de unde apoi aceștia pot să viziteze la pas alte obiective din interiorul Cetății.

Viteza maxima a minibusului electric este de 20 de kilometri pe oră. Mijlocul de transport are o capacitate de 15 turiști și o autonomie de opt ore, perioadă în care se pot realiza șapte-opt ture. Pretul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii sub 14 ani.

Cei doi inițiatori ai acetui tur vor ca pasagerii să beneficieze, în viitorul apropiat, și de un ghidaj audio, deocamdată în română și mai apoi în engleză, franceză și germană. De asemenea, aceștia se gândesc să achiziționeze, la anul, încă trei microbuze de acest gen, pentru a oferi acest serviciu pentru turiștii unui întreg autocar.

Sursa: agerpres.ro