Iată o reţetă foarte simplă, potrivită pentru zilele călduroase în care chiar şi gândul că am putea porni cuptorul ne dă fiori!

Există soluţii de a găti pe aragaz o parte dintre preparatele care se fac de obicei în cuptor, fără a ţine focul pornit mai mult de o jumătate de oră. Eu am gătit vinete umplute “la capac” cu carne sau cu legume şi caşcaval. Ambele variante au ieşit delicioase!

Ce am folosit:

  • o vânătă mare sau 2 vinete medii
  • 1/2 ardei kapia, 1 roşie, un pumn de legume amestec îngheţate, câteva ciuperci, câteva măsline
  • 50 grame unt
  • 100 grame caşcaval

Cum am făcut:

vinete la capac 1Am curăţat vinetele de coajă şi le-am tăiat în jumătate pe lung. Le-am scos mijlocul, pe care l-am tăiat cubuleţe, aşa cum am tăiat dealtfel toate legumele.

Am pus 30 g de unt într-o tigaie, iar după ce s-a topit am pus legumele tăiate şi măslinele fără sâmburi. Am pus sare, piper, oregano şi rozmarin. Le-am lăsat pe foc (amestecând des) pînă când s-au înmuiat puţin.

În paralel, am pus o tigaie cu strat ceramic pe o plită, să nu se ardă vinetele – plita este secretul 😉 – şi am pus 20 g de unt la topit. Am pus jumătăţile de vinete cu partea scobită în jos, pentru vreo 2 minute, să se înmoaie foarte puţin, după care le-am întors şi am pus în fiecare câteva cubuleţe de caşcaval şi umplutură. Am mai presărat deasupra câteva cubuleţe de caşcaval şi am pus capacul pe tigaie. Am lăsat cam 20 de minute, până s-a topit caşcavalul şi s-a înmuiat vânăta.

Pentru varianta cu carne, am călit cam 200 de grame de carne tocată cu puţin ardei tăiat fâşii şi cubuleţe de roşie, în rest urmând aceiaşi paşi ca şi la vinetele umplute cu legume.

Evident, fiecare îşi poate crea propria variantă de umplutură 🙂

Poftă bună!