Acest tort este „o plăcere vinovată”, după cum s-a exprimat una din persoanele care au avut ocazia să îl guste. Nu s-ar mai fi oprit din mâncat 🙂

Deşi pare complicat, este totuşi foarte simplu de preparat. Durează ceva mai mult, din cauza timpilor de răcire, dar în aceste intervale puteţi face orice altceva pentru că nu este nimic de pregătit pentru tort.  În final, rezultatul este absolut delicios!

Ce am folosit

– pentru blat:

  • 4 ouă
  • 4 linguri ulei
  • 100 grame zahăr
  • 100 grame făină
  • 25 grame amidon
  • 1 plic praf copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 linguri cu vârf cacao
  • apă carbogazoasă

– pentru umplutură cu vişine

  • 500 grame vişine îngheţate fără sâmburi
  • 5 linguri zahăr
  • 2-3 linguri sirop de vişine (opţional)
  • 25 grame amidon

– pentru crema de brânză proaspătă

  • 450 grame brânză proaspătă de vaci cremoasă
  • 400 ml smântână de bătut (frişcă)
  • 5 linguri zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • lapte
  • 2 plicuri gelatină Dr. Oetker

– ciocolată rasă pentru decor

Cum am făcut

Am frecat gălbenuşurile cu zahăr şi zahăr vanilat până au devenit cremoase. Am incorporat uleiul câte o lingură, după care am incorporat făina cernută amestecată cu praf de copt şi cu amidonul. În momentul în care aluatul a devenit prea tare pentru a-l amesteca cu lingura am adăugat puţină apă carbogazoază, de câte ori a fost nevoie până am incorporat toată făina şi cacaoa. În final, compoziţia trebuie să fie destul de tare, dar trebuie să poată fi amestecată cu lingura. Am bătut albuşurile spumă şi le-am incorporat uşor în restul compoziţiei, amestecând de sus în jos. Am pus totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi am lăsat în cuptorul preîncălzit circa 18-20 de minute.

Am curăţat forma de tort în care am copt blatul şi am acoperit-o cu folie alimentară. Asta m-a ajutat să nu se oxideze crema de brânză, dar şi să scot tortul când am constatat că cercul nu mai vroia să se deschidă. Tot tortul l-am asamblat în forma de copt.

Am lăsat blatul să se răcească, după care l-am tăiat în două. Vişinele le-am pus cu 5 linguri de zahăr (se poate pune mai mult), siropul şi cu apă într-o cratiţă pe foc şi le-am lăsat până au dat în clocot. Apa nu trebuie să le acopere, pentru că ele oricum mai lasă zeamă. Am oprit focul şi am incorporat amidonul cernut. Apoi am aprins din nou focul şi am amestecat continuu până când zeama s-a îngroşat. Este vorba despre maxim două minute. Am pus repede jumătate din cantitate pe prima foaie de blat, am acoperit cu cealaltă foaie şi am întins şi restul compoziţiei de vişine. În această fază trebuie acţionat foarte rapid, deoarece amestecul de vişine se întâreşte repede. Se pot pune şi toate vişinele peste blat, fără a-l mai tăia. Se lasă să se răcească.

Am frecat brânza cu 5 linguri de zahăr (se poate pune şi mai mult) şi zahărul vanilat. Am pus şi puţin lapte, numai cât să îmi înmoaie compoziţia să o pot amesteca bine. Am bătut smântâna cu mixerul până a devenit frişcă. Am preparat gelatina pe bain-marie conform instrucţiunilor de pe plic şi am incorporat-o puţin câte puţin în amestecul de brânză. Am incorporat frişca amestecând de sus în jos. Am turnat totul în formă, peste blatul cu vişine. Mie totul mi-a încăput perfect într-o formă de tort cu diametrul de 28 cm.

Am lăsat tortul la frigider peste noapte (trebuie lăsat cel puţin 2 ore) şi l-am ornat simplu cu ciocolată rasă.

Poftă bună!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ