Acest tort a apărut prin combinarea a două reţete şi a ieşit atât de bun încât am notat reţeta pentru a-l putea face din nou. Este ideal pentru aniversări şi poate fi tăiat în felii mai subţiri, fiind foarte săţios. Ar fi bine să îl preparaţi cu o zi înainte de a fi servit mai ales că, deşi reţeta nu este foarte complicată, “naşterea” tortului durează ore bune, deoarece trebuie aşteptat ca blatul şi diferitele compoziţii să se răcească.

Ce am folosit:

Blat

  • 7 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 150 grame făină
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 3 linguri ulei
  • 3 picături esenţă de migdale Dr. Oetker (opţional)

Cremă

  • 100 grame zahăr
  • 1/2 ceaşcă apă
  • 3 gălbenuşuri
  • 250 grame unt 80%, la temperatura camerei
  • 100 grame ciocolată

Crocant cu nucă

  • 1 ceaşcă zahăr (cam 150 grame)
  • 1 ceaşcă nucă măcinată
  • 125 grame unt 80%

Decor (opţional)

  • 50 grame ciocolată menaj
  • 3 albuşuri
  • 100 grame zahăr
  • puţin ghimbir praf

Cum am făcut

Am separat 6 albuşuri de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le-am frecat cu zahăr, zahăr vanilat şi esenţa de migdale până au devenit cremoase. Apoi am incorporat 3 linguri de ulei, după care am pus un ou întreg şi am amestecat cu mixerul până când s-a topit tot zahărul. Am pus făina cernută şi am incorporat-o încet, amestecând cu telul de jos în sus. Am bătut albuşurile spumă şi le-am incorporat cu grijă în restul compoziţiei, astfel încât să păstrez amestecul aerat. Am pus într-o tavă rotundă tapetată cu ulei şi făină şi am lăsat cam 20 de minute la copt, în cuptorul încălzit în prealabil. Am lăsat blatul să se răcească în cuptor, fără să deschid cuptorul când am oprit focul. După ce s-a răcit blatul, l-am scos din formă şi l-am tăiat în două.

Pentru crocantul cu nucă, într-o tigaie cu strat ceramic, am topit o ceaşcă de zahăr, după care am pus untul tăiat cubuleţe amestecând continuu şi apoi am adăugat nuca. Amestecul trebuie pus şi întins imediat pe blat, deoarece se întăreşte destul de repede. Apoi se lasă să se răcească bine, pentru a nu se topi crema care vine deasupra.

Pentru crema fină de ciocolată, am pus apa pe foc cu zahărul şi am amestecat până s-a dizolvat zahărul. Siropul fierbinte l-am pus peste gălbenuşuri, amestecând energic cu telul până când amestecul s-a răcit. Am pus untul moale şi am amestecat până când am obţinut o cremă omogenă. Am topit ciocolata cu puţină apă pe bain-marie şi am incorporat-o cu grijă în cremă. Cam o treime din cremă am pus-o peste crocantul de nucă, am pus jumătatea superioară a blatului şi am acoperit tot tortul cu cremă, după care l-am pus la frigider.

Ornamentele din ciocolată se fac mult mai simplu decât pare. Se topeşte ciocolata pe bain-marie, după care se ia cu linguriţa şi se fac grilaje sau alte forme pe hartie de copt, după care se lasă să se întărească în frigider.

Dacă tot mi-au rămas trei albuşuri, am decis să fac şi câteva bezele. Am pus 100 de grame de zahăr, un praf de sare şi puţin ghimbir peste albuşuri şi le-am bătut până când amestecul nu a mai curge dacă întorci vasul. Am preîncălzit cuptorul şi am pregătit tava cu bezele, pe hârtie de copt. Le-am copt cam 15-20 de minute, în funcţie de mărime, cu cuptorul întredeschis.

Între timp s-a întărit şi crema de pe tort şi ornamentele din ciocolată, aşa că am putut orna tortul.

Poftă bună!

tort ciocolata2