Această reţetă este o „reinterpretare” – am văzut la TV că aşa se numeşte 🙂 – a unor perparate pe care le-am gustat pe la restaurantele chinezeşti. Am pus ingrediente pe gustul meu şi am improvizat. Sosul de la pui nu l-am mai servit nicăieri, dar puţină nucă în locul mult mai familiarelor arahide din mâncărurile chinezeşti, mi s-a părut o idee bună. A ieşit o delicatesă, după părerea mea şi a celor care au gustat.

Una peste alta, cred că am reuşit să fac o mâncare în stil asiatic, dar pe gustul românilor.

Ce am folosit:

  • 100 g tăiţei sticloşi
  • 200 ml supă de legume scursă sau apă
  • puţină varză chinezească sau salată eisberg (opţional)
  • 1 ardei kapia mediu
  • 150-200 grame fasole verde îngheţată
  • 150-200 grame ciuperci
  • 100 grame muguri de bambus feliaţi
  • 2-3 pulpe de pui dezosate
  • 2 linguri muştar
  • 2 linguri sos dulce-acrişor
  • 2 linguriţe nucă măcinată
  • ghimbir măcinat, curry, sare, piper alb, ulei

Cum am făcut:

Am sărat şi piperat pulpele de pui şi le-am pus într-o tigaie cu puţin ulei încins. Le-am întors pe amble părţi şi le-am lăsat până s-au albit şi au început să se rumenească. Am pus puţină apă, cam pînă la jumătatea înălţimii bucăţilor de carne, după care am acoperit.

Într-o altă tigaie, am pus puţin ulei la încins şi am călit puţin ardeiul kapia tăiat în fâşii de circa 4 centimetri lungime (trebuie să aibă cam aceeaşi lungime ca şi fasolea şi bambusul, să se gătescă uniform şi să arate frumos). Ardeiul se lasă puţin, numai până coaja îşi schimbă uşor culoarea. Apoi am pus fasolea şi ciupercile (de data aceasta am folosit ciuperci champignon brune, pe care le-am cumpărat proaspete şi le-am pus la congelator, spălate şi tăiate în sferturi). Am pus sare, piper alb şi ghimbir măcinat şi am amestecat des, până când s-a înmuiat fasolea şi s-a evaporat zeama lăsată de ciuperci. Fasolea nu trebuie să fie foarte moale. Dacă ajunge ca cea din borcan e prea fiartă. Toate legumele trebuie să rămână uşor crocante. După ce am considerat că sunt făcute numai bine, am oprit focul şi am pus două linguri de sos asitatic dulce-acrişor uşor picant şi am amestecat.

Într-o oală, am dat în clocot supa, am stins focul şi am pus tăiţeii, pe care i-am apăsat cu lingura până au fost acoperiţi de zeamă. Pot fi puşi şi în apă clocotită, dar sunt mai gustoşi în supă. Am acoperit vasul. La mine, tăiţeii au absorbit toată zeama, dar dacă nu se întâmplă acest lucru, surplusul se scurge. După cinci minute, tăiţeii sunt gata. Eu i-am amestecat cu un pumn de salată eisberg tăiată subţire şi sărată, pentru că nu am avut varză chinezească. Evident, pot fi serviţi şi fără a fi amestecaţi cu nimic sau stropiţi cu puţin ulei aromat.

Carnea am lăsat-o până când zeama a scăzut cam la jumătate şi am verificat să fie făcută. Am pus două linguri de muştar şi am amestecat bine cu sosul de la pui şi am presărat puţin curry şi ghimbir. Am mai lăsat puţin puiul în acest sos, după care am pus cam presărat două linguriţe de nucă măcinată. O parte poate să rămână pe pui, o parte ajunge în sos. Am amestecat, am mai lăsat mai puţin de un minut şi am oprit focul.

Totul e gata.

Poftă bună!

48 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ