Ne era dor de o reţetă de la Elena. Şi iată că am primit una de sezon! Noi sigur o vom încerca, pentru că deja ne lasă gura apă 🙂

Această plăcintă am găsit-o ca fiind „o plăcintă americană”. Nu ştiu dacă este chiar aşa, ceea ce ştiu este că a devenit un desert foarte apreciat în familia noastră. Niciodată nu mi-au plăcut cireşele în mod deosebit, dar acum au devenit preferatele mele.

Ce am folosit

  • 350 g făină
  • ½ linguriţă sare
  • 2 linguri zahăr
  • 220 g unt rece tăiat în cubuleţe
  • 100 ml apă rece

      Pentru umplutură

  • 500 g cireşe fără sâmburi
  • 150 g zahăr (sau mai mult, după gust)
  • 2 – 3 linguriţe amidon
  • un praf de sare
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriţă extract de vanilie
  • 25g unt tăiat in bucăţele
  • Plus 1 ou şi zahăr pentru uns placinta şi pentru presărat deasupra şi o tavă de tartă cu diametrul 24-26cm.

Cum am făcut

Pregăteşte aluatul amestecând făina cu sarea şi zahărul, apoi adăugând untul rece şi frământând cu degetele sau cu o lingură până când aluatul capătă aspectul unui pesmet grunjos. Adaugă treptat apa rece şi amestecă până când aluatul începe să se închege. Împarte-l în două (3 sferturi cu 1 sfert) şi formează două bile de aluat pe care să le aplatizezi, să le înveleşti în folie alimentară şi să le pui la frigider pentru o oră. Asta va intări untul şi va relaxa glutenul din făină.placinta cu cirese2

Întinde bila mai mare de aluat într-un disc cu diametrul mai mare decât al tăvii de tartă pe care o foloseşti. Întinde aluatul în tavă şi pune-l la frigider cât te vei ocupa de a doua bucată. Întinde-o şi taie din ea fâşii groase de 1-1.5cm. Aşează-le pe o tavă acoperită cu folie alimentară şi pune-le la frigider.

Încinge cuptorul la 200C şi între timp pregăteşte umplutura.

Pune cireşele într-un bol împreună cu zahărul, amidonul, sarea, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi amestecă uşor cât să acoperi fructele cu restul ingredientelor. Lasă-le să stea aşa 10-15 minute, apoi toarnă umplutura în tava pregătită cu aluatul de tartă. Presară deasupra ei untul tăiat bucăţele mici.

Unge marginile tartei cu ou bătut. Acoperă cu fâşiile de aluat pregătite încercând să formezi un fel de zig-zag din ele deasupra plăcintei. Unge suprafaţa cu ou şi presară puţin zahăr.

Pune placinta la cuptor timp de 15 minute, apoi redu intensitatea căldurii la 170-180C şi mai lasă la cuptor încă 30 de minute, până când aluatul se rumeneşte şi amestecul cu cireşe arată ca şi cum ar fierbe.

Dacă marginile plăcintei se rumenesc prea tare, acoperă-le cu un inel din folie de aluminiu.

Când e gata, lasă plăcinta să se răcească timp de cel puţin o oră înainte să o feliezi.

Poftă bună!

Elena, îţi multumim şi te aşteptăm cu noi reţete!