Elena “recidivează” cu o reţetă delicioasă, după ce ne-a dat gata cu eclerele sale cu unt şi cremă de vanilie. De această dată, este vorba despre o plăcintă tradiţională din Alba. Să îi “dăm cuvântul”!
Bonprix
Am descoperit această plăcintă la Pianu de Sus şi pot să vă spun că m-am “îndrăgostit” pe loc. Şi nu am fost singura…Toţi care au gustat-o au pregătit-o. Deci….

Ce am folosit

Pentru aluat

  • 150 ml lapte călduţ
  • 30 ml ulei
  • o linguriţă zahăr
  • o linguriţă de sare
  • 300 g făină
  • un ou
  • 15 g drojdie

Umplutura

  • 1 kg de ceapă
  • ulei
  • 200 g brânză telemea
  • 5-7 ouă
  • Sare, piper

Cum am făcut

Aluatul  Se cerne făina, se amestecă cu sarea şi se pune într-un lighean. Drojdia se amestecă cu zaharul, cu puţin lapte şi o lingură de făină şi se lasă vreo 10 minute la dospit. Se amestecă apoi cu laptele, uleiul, oul şi se încorporează în făină. Aluatul se lasă jumătate de oră la crescut, la caldură.

Umplutura Se curăţă ceapa, se taie peştişori şi se căleşte în ulei. Se ia de pe foc şi se adaugă brânza dată pe răzătoare, ouăle, sarea, piperul. Se amestecă bine.

Se împarte aluatul în două, se întind două foi care se aşează în tăvi presărate cu făină (în cazul în care aluatul se lipeşte, presăraţi făină peste el, pentru a-l putea întinde uşor) sau cu foaie de copt. Umplutura se împarte şi ea în două şi se toarnă peste foaie. Se mai lasă 10 minute în tavă, apoi se bagă la cuptorul încălzit la 200 de grade. Se lasă 10-20 de minute (depinde de aragazul fiecăruia), până se rumeneşte.

Se poate servi cu sos de roşii sau alt sos preferat! Poftă bună!

Mulţumim, Elena! Te aşteptăm cu noi reţete!
Bonprix
p1

p2

p3

p4

p5

p6

p8

LEAVE A REPLY