Pentru că prăjiturile mele preferate sunt eclerele cu cremă de vanilie, în fiecare an le pregătesc de Crăciun, spre încântarea tuturor membrilor familiei. Anul acesta, din motive obiective (călătorie în Moldova) delicioasa prăjitură a fost savurată cu “întârziere”, după două săptămâni, de Sf. Ioan. Noutatea a fost folosirea untului în locul uleiului din reţeta mea veche, iar rezultatul a fost peste aşteptări, jumătate dintre ele au fost mâncate după ce le-am scos din cuptor, fără cremă, fără zahăr ….

Ce am folosit

Pentru aluat

  • 250 ml apă
  • 100 g unt
  • o linguriţă zahăr
  • un praf de sare
  • 125 g făină
  • patru ouă

Crema de vanilie

  • 4 gălbenuşuri
  • 5 linguri  zahăr (100 g)
  • 5 linguri de făină (100 g)
  • 1l lapte
  • 50 g unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat

 Cum am făcut

Aluatul – Se pune apa la fiert într-un vas cu sarea, zahărul şi untul. Când au dat în clocot se stinge focul, se adaugă toată făina şi se amestecă energic cu o lingură. Se lasă să se răcorească (să fie călduţă) şi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se ia aluat cu o linguriţă muiată în prealabil în apă şi se fac mici “mingiuţe” rotunde (nu e nici o problemă dacă nu sunt perfect rotunde şi identice ca mărime) care se pun în tavă, pe hârtie de copt. Se coc la foc tare 10 min şi încă 15 min la foc redus, până ce cojile sunt bine rumenite.

Crema-încă de la început subliniez că această cremă se face “pe aburi”, adică vasul în care faceţi crema îl puneţi într-un alt vas cu apă ce se află direct pe flacăra aragazului – într-un castron se amestecă zahărul cu făina, se adaugă apoi 50/75 ml lapte, restul punându-se la încălzit în vasul în care veţi face crema, gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Se amestecă bine să nu rămână cocoloaşe (în cazul în care rămân strecuraţi printr-o sită), apoi se toarnă încet peste laptele încălzit bine. Se fierbe pe abur aproximativ 15 minute, până are consistenţa unei budinci. Se ia de pe foc şi se adaugă untul.
“Cojile” de eclere, după ce s-au răcit, se taie în două şi se umplu cu crema de vanilie, răcită şi ea. Se pot orna cu ciocolată sau cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Elena Cristea, mulţumim pentru reţetă!  

183 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ