Toți părinții pot spune, cu mâna pe inimă, că viaţa li s-a schimbat după venirea pe lume a copilului. Pentru Raluca Candrea maternitatea a fost o schimbare chiar mai mare, deoarece a însemnat şi alegerea unei noi profesii. Albaiulianca este singurul educator prenatal certificat Lamaze din Cetatea Marii Uniri.

Cele mai multe mame au în minte, atunci când se gândesc la Lamaze, scene din comedii romantice, cu toate că Lamaze este o tehnică complexă care  oferă mamelor informații despre perioada sarcinii, naștere -indiferent dacă aceasta este pe cale naturală sau nu- şi informaţii despre alăptare şi îngrijirea copilului în primele săptămâni de viață.

La Alba Iulia există un singur educator prenatal certificat Lamaze, care poate oferi mamelor informații despre această tehnică. Raluca Candrea a urmat un curs de instruire și a susținut un examen la nivel internațional pentru a primi certificarea.

raluca candrea1„Pentru mine totul este legat de experiența personală de la care am reușit să clădesc o schimbare semnificativă în viața mea. Când am rămas însărcinată locuiam la Cluj-Napoca unde este o comunitate foarte mare de mame care au participat la cursuri Lamaze pe perioada sarcinii și am apelat și eu la această instruire. După ce am avut copilul ne-am mutat la Alba Iulia și mi-a lipsit suportul celorlalte mame așa că m-am gândit că pot face eu o astfel de comunitate în orașul meu. Deși am terminat ISE la Timișoara și am lucrat în sistem corporatist am hotărât să îmi schimb cariera și viața”, a spus Raluca Candrea.

Pentru a deveni educator prenatal certificat Lamaze trebuie urmat un curs la București, după care se susține un examen. Acest test este stabilit în aceeași zi pentru toți cursanții din Europa, iar rezultatele sunt aflate după o lună și jumătate, după ce se realizează un studiu al Institutului Lamaze la nivel european.

„Acest certificat atestă faptul că ai dobândit niște informații și tehnici care pot ajuta și celelalte mame. Este un examen care trebuie dat o dată la trei ani deoarece se primesc lunar informații noi”, a explicat albaiulianca.

Cursurile Lamaze sunt dedicate atât mamelor cât și taților, deoarece mai ales pe perioada sarcinii viitoarele mame au nevoie de suport și înțelegere, iar tații sunt și ei invitați să ia parte activ în viața copiilor lor. Aceste cursuri deschise pentru familie pot fi făcute, în funcție de numărul de săptămâni al srcinii, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

„Se discută toate aspectele sarcinii, de la gimnastică și exerciții de respirație pentru mame până la detalii despre alăptare sau prima băiță. Mamele pot întreba orice le interesează, date despre sarcină, mai ales despre alimentație. Aceasta trebuie să fie echilibrată. Nu trebuie ținute diete în sarcină, dar nici nu se doarme în frigider 🙂 . Trebuie evitate carnea crudă, alcoolul și tutunul. Cursul se desfășoară pe parcursul a 12 ore, dar și după încheierea acestuia și chiar după naștere păstrăm legătura” a declarat educatorul prenatal.

Raluca Candrea a avut și o acțiune de voluntariat la Spitalul din Alba Iulia, unde a vorbit mamelor despre beneficiile alăptatului și despre alte aspecte care pot îngrijora mamele.

SONY DSC„Lamaze pune accent pe două aspecte: nașterea naturală și alăptare, atunci când aceste lucruri sunt posibile din punct de vedere medical. Aceste aspecte se discută la cursuri. Pentru alăptare sunt dedicate mai multe ore. Relația noastră nu se încheie însă la finalizarea cursului sau după naștere. Mai ales după venirea pe lume a micuțului e nevoie de suport pentru mame. În Alba Iulia, am lucrat până la acest moment cu aproximativ 20 de mame, cu care păstrez legătura și acum”, a spus Raluca Candrea.

Educatorul prenatal din Alba Iulia a creat, de altfel, și un grup de suport pentru mame, care poate fi accesat pe internet.

„La acest moment realizez trei tipuri de cursuri: curs Lamaze care ține 6 săptămâni, un curs concentrat de 6 ore pentru femeile care au trecut de 33 de săptămâni de sarcină și un curs de alăptare. Toate acestea sunt însoțite de o relație de prietenie, atât între educator și mamă cât și între mame. Periodic realizăm întâlniri unde ne putem cunoaște și unde ne putem bucura de copiii noștri”, a mai spus Raluca Candrea.