Filmul ”Moromeții 2” a avut 2 proiecții speciale, sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectatorii au avut parte de un regim special, fiind întâmpinați la intrare de o reproducere a ziarului ”Dreptatea”, ziar pe care Ilie Moromete îl citea în ”Poiana lui Iocan”, iar la sfârșitul filmului au avut ocazia să poarte un dialog cu producătorul Tudor Giurgiu și unul din actori.

La 31 de ani de la ecranizarea primei părți, ”Moromeții 2” este considerat restituirea cinematografică cea mai mare și cea mai așteptată, din acestă perioadă, a unui roman românesc.

Regizorul Stere Gulea a respectat prima parte a romanului, dar a ales un alt traseu pentru Niculae Moromete, identificându-l cu destinul lui Marin Preda.

Filmările au fost făcute în satul Talpa Ogrăzii din Teleorman, acolo unde echipa lui Stere Gulea a regăsit casa lui Moromete. ”Casa era părăsită, nu mai stătea nimeni. Cu un an înainte de a filma ne-am dus acolo cu un inginer sectorist, cu arhitecți și o echipă de construcții. Am reușit să o salvăm, să o reconstruim, și am făcut și multe intervenții la decor și casele din jur cu mici construcții adiționale. Am mai făcut filmări și într-un colț de Slatina, acolo unde este o bucată pustie a orașului, dar sunt clădiri foarte bine conservate, și în București” a explicat Tudor Giurgiu.

La întrebarea publicului dacă va exista și un ”Moromeții 3”, producătorul s-a arătat dispus la acest proiect, dar nu a dat un răspuns exact. Din declarațiile regizorului Stere Gulea, o continuare a destinului lui Niculae Moromete este o poveste care , poate, va fi spusă de altcineva.

Din vechea echipă, un singur actor mai joacă în partea a doua a filmului – Florin Zamfirescu în rolul lui Țugurlan. Motivul pentru care distribuția e, aproape integral, alta, este trecerea celor peste 30 de ani. ”Victor Rebengiuc trebuia să facă și filmul ăsta, a venit, l-a citit și i-a plăcut. A venit la primele repetiții și l-a cunoscut pe Iosif Paștina, actorul care-l joacă pe Niculae. Pe vremea când au filmat tânărul terminase clasa a XII-a , iar Victor Rebengiuc avea 84 de ani. Rebengiuc a ajuns la concluzia că diferența de ani este prea mare și acest lucru nu conferă credibilitate peliculei. A fost o decizie a lui pe care am respectat-o. După ce a văzut filmul l-a felicitat pe Horațiu Mălăiele pentru interpretare” a mai spus Tudor Giurgiu.

Filmul surprinde, la modul real, anul 1945 cu frământările istorice ale vremii : instalarea unui nou regim în contextul României postbelice împărțită între monarhiști și comuniști.

Distribuția filmului ”Moromeții 2”: Horațiu Mălăiele (Ilie Moromete), Iosif Paștina (Niculae Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Dimir), Oana Pelea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al moașei), Ioana Bugarin (Ileana), George Mihăiță (Aristide), Florin Zamfirescu (Țugurlan), Paul Chiribuță (Nae Cismaru), Paul Ipate (Paraschiv), Marian Adochiței (Achim), Vlad Logigan (notarul Oprescu) Cuzin Toma (Ouabei), Marian Râlea (Carcadat) Costel Cașcaval (vecinul lui Moromete), Cristian Șofron (Geaca), Dorina Chiriac (Mărioara lui Bazdoveica), Marius Florea Vizante (Diaconescu), Andreea Bibiri (Tita), Anca Androne (Ilinca). Cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul).