Produsele tradiţionale vor fi marcate cu un logo naţional unic şi vor trebui înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. De asemenea, ele vor trebui să îndeplinească mai multe criterii, pentru a fi atestate ca atare.

Toate acestea se regăsesc într-un Ordin comun al ministrului agriculturii, ministrului sănătăţii şi al preşedintelui ANPC, care a intrat în vigoare ieri.

Potrivit acestui ordin, produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare şi un mod de producţie tradiţional. Totodată, procesul de producţie trebuie să includă şi operaţiuni de prelucrare realizate manual.

logo produse traditionale[box type=”yellow” ] Ordinul impune mai multe condiţii pentru atestarea unui produs, plecând de la materie primă până la ambalare, una dintre cele mai importante fiind ca ingredientele folosite să nu conţină adaosuri de aditivi alimentari.[/box]

Fiecare producător va trebui să depună documentaţia la direcţia judeţeană pentru agricultură pe raza căreia se realizează produsul. Instituţia va trebui să ofere un răspuns în maxim 15 zile, iar dacă acesta este pozitiv vor fi efectuate verificări suplimentare. Răspunsul final va veni de la Ministerul Agriculturii, care va înscrie produsul în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi va elibera un atestat pentru produsul respectiv.

Atestatul poate fi şi retras, în cazul în care ulterior se vor constata nereguli. Noile atestate trebuie obţinute şi de producătorii care au deja astfel de documente, cele eliberate până în prezent fiind valabile până în septembrie 2014.