Prima platformă subterană de colectare a deșeurilor din Alba Iulia a fost prezentată, marți, de reprezentanții administrației locale și ai firmei de salubritate Polaris M Holding. Sistemul de colectare-păstrare a deșeurilor a fost amplasat în zona străzii Nicolae Titulescu și este compusă din patru eurocontainere, garantate pe o perioadă de 20 de ani. Platforma, care este prima dintr-o serie de 52 de sisteme, a însemnat o investiție de 11.000 de euro (fără TVA).

Primarul municipiului Alba Iulia, care a fost prezent la această prezentare a declarat că platforma subterană de colectare a deșeurilor a fost realizată din fondurile proprii ale operatorului de salubrizare, Polaris M Holding, deoarece firma are obligația de a investi o parte din profit în asemenea proiecte.

p2De altfel, edilul șef al municipiului a explicat că se intenționează amenajarea a 52 de astfel de platforme care prezintă mai multe avantaje: în acest fel se păstrează curățenia, se elimină mirosul din zona în care se aruncă deșeurile, iar gunoiul este colectat de operatorul de salubrizare prin ridicarea containerelor, cu o instalație hidraulică, la nivelul solului. Practic, gunoiul este depozitat în pământ, igienic şi fără să ocupe spaţiu.

„În Alba Iulia vom termina cu scobitul prin gunoaie, cu mizeriile pe care le vedem, chiar dacă sunt îngrădite, acoperite”, a punctat primarul Mircea Hava.

Pentru instalarea acestor platforme, care ar putea costa aproximativ 500.000 de euro, sursele de finanțare ar putea proveni prin proiectul de management integrat al deșeurilor sau din bani publici, împreună cu operatorul de salubrizare.

„Prin proiectul de management al deșeurilor care este județean, (încercăm n.r.) să implementăm acest proiect – la licitația pentru operator să fie trecută această clauză. Dacă reușim, va fi introdus în caietul de sarcini. Dacă nu, Consiliul Local, Primăria, la anul, vrem să investim această sumă, o să o punem deoparte, să rezolvăm această problemă. În tot municipiul, 52 de posturi, vor fi făcute”, a mai explicat primarul municipiului Alba Iulia.

p3