Marți, 20 noiembrie, s-a dat start programului de screening al tuberculozei pentru aproximativ 20.000 de persoane cu ajutorul unei unități medicale mobile, în cadrul unei campanii a proiectului E-DETECT TB.

Prima campanie de depistare a tuberculozei în România prin intermediul unei caravane mobile a fost lansată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din România (PNPSCT) și Societatea Română de Pneumologie.

Caravana E-DETECT TB are scopul de a asigura depistarea activă și precoce a tuberculozei în grupurile de populație vulnerabilă, care includ: persoane private de libertate, persoane fără adăpost, populație romă, utilizatori de droguri, populații foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală.

Campania de screening activ urmează să acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere până la 25.000 de beneficiari.

Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unități medicale mobile, dotate cu echipament imagistic și de diagnostic molecular, de către specialiști din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul PNPSCT.

Testările includ examene radiologice și examene de spută în rândul populațiilor vizate, astfel:

  • Primul pas îl reprezintă completarea unui chestionar medical, la intrarea persoanei care va fi examinate în unitatea medicală mobilă și înregistrarea datelor medicale și socio-demografice.
  • Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic; în paralel se va face o altă interpretare de către un medic din partea partenerului din Olanda – KNCV Tuberculosis Foundation.
  • La suspecții de TB identificați în urma anamnezei, la care rezultatul radiografiei este anormal, urmează recoltarea sputei pentru efectuarea investigației bacteriologice. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) și rezistența la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB.

Pacienții depistați cu TB vor intra ulterior într-un program de tratament complet și de monitorizare (inclusiv prin intervenții de creștere a aderenței la tratament), conform recomandărilor naționale referitoare la controlul TBC.

În țara noastră, în fiecare an, aproximativ 1.000 de oameni mor din cauza TB și alți în jur de 16.000 se îmbolnăvesc de TB, cei mai mulți din rândul populației tinere și active.