Peştele este recomandat de nutriţionişti şi medici, fiind recunoscut ca un aliment sănătos, prieten cu silueta şi de foarte mare ajutor pentru buna funcţionare a creierului. Pentru ca toate acestea să rămână adevărate, este important ca, de fiecare dată, să vă asiguraţi că peştele este proaspăt şi că ştiţi ce fel de peşte consumaţi, poate şi de unde provine.

De ce este atât de important? De exemplu, pe www.csid.ro, noi am găsit un articol despre pangasius, care pe noi ne determină să nu mai consumăm acest peşte. Evident, nu este singurul peşte şi nici singurul aliment care poate ridica semne serioase de întrebare. De aceea, o documentare prealabilă este întodeauna necesară.

În clipa când românul obişnuit merge la cumpărături şi are de gând îşi ia un peşte, primul lucru care îi vine în minte e pangasiul. E ieftin, nu are oase şi nici nu prea are gust şi miros pregnant de peşte.
Nu e de mirare, deci, că galantarele cu heringi, crapi, hamsii, macrou şi alte specii de peşti sănătoase şomează şi aşteaptă mult şi bine să le vină rândul, mai ales dacă ne gândim la preţul “gustosului” şi accesibilului Pangasius.
Şi, totuşi, dacă ai şti de unde provine acest peşte, te-ai mai încumeta să îl consumi, chiar dacă e aşa de ieftin?

O scurtă documentare privind această specie hibrid de peşte ne arată că provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, pare-se cel mai poluat din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale căror deşeuri ajung frecvent în apă.

De fapt, Pangasiusul nu a fost lăsat de mama-natură în aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi “murdare”. Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Astfel, peştele nu face altceva decât să se hrănească toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre. Nu degeaba i se mai spune şi peştele sanitar…
Consecinţa? Veţi pune pe masă un produs ce nu merită nici pe departe titulatura de peşte sănătos.  

Mai mult decât atât, există zvonuri conform cărora cererea de Pangasius a devenit atât de mare încât s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniţi din urină deshidratată, pentru că în urma acestui proces s-a constatat că peştii cresc mai repede şi au carnea mai pufoasă.

Cu toate acestea, autorităţile nici nu infirmă, nici nu confirmă aceste acuzaţii la adresa peştelui insalubru. Rămâne la latitudinea noastră, a consumatorilor, să decidem ce e sau nu adevărat şi ce punem în coşul de cumpărături data viitoare când mergem la supermarket.

sursa: csid.ro