Circa 150 de fotografi din întreaga ţară se vor afla în Alba Iulia în perioada 28 iulie – 1 august, pentru a participa la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”. Ei vor participa la cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti.

Până în data de 6 iulie vă mai puteţi înscrie ca participant la festival, după ce completaţi formularul de înscriere şi trimiteţi un portofoliu cu 10 fotografii, la adresa de e-mail:mirela.vslo@gmail.com. Portofoliile trimise şi acceptate vor fi luate în considerare şi la o eventuală înscriere la festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar” din perioada 23 august – 31 august.

Mai multe detalii despre festival găsiţi pe alba.vslo.ro.

Pe lista celor care vor „preda” secretele fotografiei profesionale sunt invitatul special al festivalului Marek Czarnecki -multiplu câştigător al “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie- câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care vor fi şi membri ai juriului.

Fondul total de premii este de 8.500 de euro – cel mai mare din România pentru un astfel de concurs. Premiul I va fi în valoare de 2000 euro, premiul II, 1500 euro, premiul III 1000 euro şi 10 menţiuni a câte 400 euro fiecare. Trei dintre mentiunile de 400 de euro fiecare vor fi acordate intr-un concurs preliminar desfasurat pe Facebook.

Prima etapă a concursului, cu tema “România neştiută” a fost câştigată de Mădălin Ciortea, iar cea de-a doua etapă, cu tema “Lumini şi umbre”, a fost câştigată de Lucian Olteanu cu fotografia “Trough the Looking Glass”.

aslo lucian olteanu

Cea de-a treia etapă a concursului on-line este în plină desfăşurare. Până în 28 iunie mai pot fi înscrise fotografii cu tema “În mişcare”, perioada de votare urmând să se încheie pe 5 iulie.

Câştigătorii celor trei etape de concurs on-line vor primi câte o menţiune în valoare de 400 de euro sub forma decontării cheltuielilor cu cazarea şi masa.

Cursuri teoretice şi practice

Dacă în general pentru un curs în domeniul fotografiei trebuie să plăteşti sute de euro, „Alba sub lumini de Oscar” oferă şansa fotografilor din ţară să participe la ele gratuit, sub „bagheta” unor lectori acreditaţi. Astfel fotografia de produs va fi „predată” de Cătălin Săvulescu, fotografia panoramică şi de peisaj va fi cu invitatul special Marek Czarnecki, fotografia de street&urban cu Vlad Eftenie, fotografia action cu Cosmin Someşan, editare de fotografie cu Luca Achim şi modalităţi de iluminare cu lumină continuă cu Cătălin Rudolf.

Aceştia vor fi implicit şi juraţii care vor decide câştigătorii primei ediţii a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”, alături de  un reprezentant al organizatorilor şi un reprezentant al sponsorilor sau partenerilor.

Vor fi organizate cursuri de teorie şi HandsOn susţinute de lectori acreditaţi. De asemenea mai sunt programate  prezentări, seminarii şi comunicări prezentate de alţi fotografi.

Fiecare curs teoretic şi respectiv sesiune hands on se va finaliza cu un concurs. Participarea la toate concursurile este liberă pentru toţi participanţii.

După finalizarea sesiunii hands on participanţii vor avea câteva ore la dispoziţie pentru a selecta imaginile şi pentru a le descărca într-un laptop pus la dispoziţie de către organizatori şi sponsori. Numărul maxim de fotografii cu care pot participa concurenţii este stabilit de către lectorii cursului respectiv.

Cursurile teoretice se vor desfăşura la PUB 13, un restaurant medieval cu aer de istorie din municipiul Alba Iulia. Pentru cursurile practice cu locuri limitate se va ţine cont de ordinea în care se fac înscrierile.

În fiecare seară vor fi proiecţii de fotografie şi filme documentare pe esplanada din spatele Porţii a III-a a Cetăţii. Cele mai frumoase fotografii, respectiv ale câştigătorilor, vor fi vernisate în ultima zi a festivalului, în cadrul căreia va avea loc şi premierea.

Vor fi alese 10 fotografii câştigătoare, care le vor aduce unor participanţi locul I, locul II, locul II şi 7 menţiuni.

La finalul festivalului, Alba se va putea lăuda cu un portofoliu imens de fotografii artistice profesionale făcute de cei mai buni fotografi din ţară, iar organizatorii le vor putea folosi pentru promovarea judeţului.

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”,  New Ad Zone, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, iar organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de exceptie în care vor avea ocazia sa înveţe de la cei mai buni.

Citeşte şi: Alba sub Lumini de Oscar: Vă mai puteţi înscrie la cursuri cu fotografi profesionişti şi la concursuri cu premii totale de 8500 euro

Un altfel de festival la Alba Iulia. Învăţaţi arta fotografică de la profesionişti şi câştigaţi premii de mii de euro