Astăzi, 26 noiembrie 2018, de la ora 10.00, în Amfiteatrul A9 al Universității 1Decembrie 1918 din Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a Sesiunii Ştiinţifice a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia „Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 100 de ani de la Marea Unire (1918-2018)”.

La evenimentul organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și-au anunțat prezența 120 de participanți.

”E un an special, 100 de ani de la Marea Unire, astfel că anul acesta sunt foarte mulți invitați reprezentând instituții muzeale, culturale și universitare din întreaga țară și din străinătate. La deschidere avem și lansări de carte, dintre care și cartea albaiulianului Liviu Pleșa, ”Istoriografia clujeană sub supravegherea Securității (1945-1965)” a spus istoricul Liviu Zgârciu din cadrul Muzeului Național al Unirii.

Celelalte volume care s-au lansat în deschidere au fost : „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei, Nicolae Opriș, „Jurnal din Primul Război Mondial, 1914 -1918”, Dan Roman, „Arad, capitala politică a Marii Uniri de la 1918” și Cristian Crasnaveţ, „Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan”, (Alba Iulia, 2018),

Evenimentul, care se va desfășura pe parcursul a două zile, este strucurat pe trei secțiuni : istorie, arheologie și conservare-restaurare. Conferințele publice și prezentarea lucrărilor se vor ține în diferite locații : Palatul Apor, Museikon, Hotelul Parc.