Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi, au lansat miercuri, 14 octombrie, Campanie „H-Alert” de testare gratuită pentru virusurile HIV, hepatice B și C. La Alba Iulia, în această campanie participă laboratorul Ital Med, care poate să recolteze probe pentru toate analizele, pe care mai apoi le trimite la un laborator acreditat de la București, de unde vor fi primite rezultatele.

Pentru a beneficia de această testare gratuită persoanele interesate trebuie să își procure de la laboratorul sau de la medicii de familie un formular pe care îl completează și care trebuie să aibă parafa unui medic de familie sau un medic specialist.

„A fost luată legătura cu mai mulți medici de familie și deja au fost prelevate primele probe la punctul nostru de recoltare de la Cugir și la Alba Iulia. Dispunem de aceste teste și campania se va desfășura și la Alba Iulia pe perioada în care este programată și la nivel național”, a declarat biologul Mihaela Șerb, reprezentantul laboratorului Ital Med din Alba Iulia.

Campania H-Alert se va desfășura în perioada octombrie 2015 — aprilie 2016, iar informații despre această acțiune se pot găsi pe site-ul H-Alert.ro.

Realizatorii acestei acțiuni au declarat la lansare că rezultatele testărilor vor fi folosite la un raport ce se va întocmi împreună cu Ministerul Sănătății pentru a permite intervenții rapide și eficiente la diminuarea infecțiilor.

Până acum au mai fost testați gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni și s-a constatat în ultimii 12 ani o creștere cu 2% a persoanelor infectate.

Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru Hepatita B și C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.

Datele HIV/SIDA din România relevă un total cumulativ de 17.819 cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 și până în iunie 2012.

Infecția HIV reprezintă un risc real pentru sănătatea persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă (UDI), pentru care rata de incidență s-a menținut scăzută până de curând. Numărul cazurilor UDI în România a crescut în mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 cazuri noi confirmate, în anul 2012.

Proiectul „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România” este cofinanțat prin Granturile Norvegiene 2009 — 2014, având ca operator de program Ministerul Sănătății.