Deputații au adoptat miercuri, 21 octombrie, un proiect de lege prin care se dorește încurajarea alăptării și care va reglementa modul în care este prezentat laptele praf pentru uzul noilor născuți de către personalul medical. Reglementările legale urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, actul are ca scop promovarea alăptării şi reglementarea statutului prin care firmele producătoare şi personalul medical pot face reclamă formulelor care înlocuiesc laptele matern. În urma adoptării acestui proiect de lege, personalul medical din spitale sau clinici, nu are voie să instruiască pacienţii pentru a folosi laptele praf în detrimentul alăptării și interzice folosirea spaţiilor spitaliceşti pentru expunerea de produse, sampling sau alt fel de reclamă pentru aceste substitute.

Organizațiile care au făcut lobby pentru susținerea acestui proiect de lege susțin că sunt cazuri în care medicii au contracte cu firme producătoare de lapte praf şi care promovează aceste formule în defavoarea alăptării şi în acest fel descurajează mamele în a-şi hrăni natural copiii.

Proiectul de lege, care a obținut votul pentru al deputaților, prevede și obligații pentru Ministerul Sănătății, care trebuie să informeze mamele despre importanța alăptării și stabilește și amenzi consistente pentru cei care nu respectă prevederile actului normativ.

Citește și: Campanie de promovare a beneficiilor alăptării derulată în spitalul din Alba Iulia cu sprijinul specialiştilor şi al DSP Alba

Actul normativ vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra importanței alăptării.

„Laptele matern este alimentul perfect pentru nou născut din această cauză mamele trebuie încurajate chiar dacă alăptarea este uneori grea. Organizația Mondială a Sănătății susține alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni”, a declarat și educatorul parental Ralu Candrea, din Alba Iulia.

Citește și: Raluca Candrea se dedică instruirii viitoarelor mame – este singurul educator prenatal certificat Lamaze din Alba Iulia