Asistenții sociali pot fi solicitați să monitorizeze întâlnirile dintre părinții care nu mai locuiesc sub același acoperiș, atunci când aceștia se văd pentru a prelua sau preda copilul pentru orele de vizită. Prevederea se aplică de circa două luni, dar nu este cunoscută încă publicului larg.

Potrivit Legii 257/2013, ”în caz de neînțelegere între părinți cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanța va stabili un program în funcție de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire și educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele care nu locuiește, de comportamentul acestuia din urmă, precum și de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte”.

[box type=”yellow” ]După ce intanța a stabilit acest program de vizită, dacă părinții nu se înțeleg, intră ”în scenă”, asistenții sociali. ”Acolo unde există părinți aflați în divorț sau divorțați deja și instanța de judecată le-a dat deja o decizie pe care părinții ar trebui să o respecte, dar ei pe mai departe nu reușesc să se înțeleagă, pot să ceară prezența unor asistenți sociali la momentul în care predau-preiau copilul pentru orele de vizită. Această situație durează minim 6 luni, după care poate că ne vor chema chiar organele de la instanța de judecată să ne întrebe care este punctul nostru de vedere în legătură cu o eventuală prelungire a perioadei de monitorizare a celor doi părinți, multiplicarea orelor de vizită sau alte schimbări”, ne-a declarat Delia Cristescu, directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia.[/box]

Ea a precizat că, până acum, în Alba Iulia, au fost depuse trei cereri, însă un caz a fost “rezolvat rapid”. Astfel, două cazuri sunt acum în monitorizare.

Monitorizarea poate fi cerută de părinți sau de către instanță, atunci când ”părintele la care copilul locuiește împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanță sau convenit de părinți”, după cum spune legea.

Tot potrivit actului normativ, ”monitorizarea permite reprezentanților serviciului public de asistență socială sau, după caz, persoanelor cu atribuții de asistență socială să asiste la preluarea copilului de către părintele la care nu locuiește în mod statornic, la înapoierea acestuia, să realizeze intervievarea părinților, a copilului și a persoanelor cu care copilul locuiește, precum și a altor persoane, în vederea întocmirii raportului de monitorizare”.

[box type=”red” ]Cu alte cuvinte, părinții trebuie să știe că dacă cer o astfel de asistență, totul se va încheia cu un raport, care le poate fi favorabil sau nu. În plus, ei ar trebui să se gândească să-şi stabilească orele de vizită în timpul programului de lucru al asistenţilor sociali. Altfel, aceştia vor veni în timpul lor liber, iar orele suplimentare nu le sunt plătite.[/box]

Muncă tot mai multă și mai grea, pe bani puțini

”Este o responsabilitate nu atât de serviciu, cât morală foarte mare. Totuși, este un asistent social care până acum împărțea făină, punea amenzi pe debite la ajutoare de încâlzire sau făcea o anchetă socială despre care cât de cât a învățat în școală. Ei, acum trebuie să ne punem la punct cu o grămadă de alte lucruri, de la psihologia copilului la psihologia adultului. Sigur, vom crea echipe multidisciplinare. Eu deja am și propus prezența unui psiholog”, a explicat Delia Cristescu.

Problema cea mare este că serviciile de asistenţă socială primesc tot mai multe atribuţii, iar oamenii sunt prost plătiţi pentru un volum tot mai mare de muncă, motiv pentru care mulţi îşi caută altceva de lucru. [box type=”yellow” ]”Am colege care, cu două facultăți, au 850 de lei în mână (…) Mulți angajați își caută de lucru. Problema e că dau atribuții suplimentare, care uneori sunt binevenite, dar este un volum de muncă tot mai mare, personalul nu este susținut nici psihic, nici moral, nici financiar, nicicum. Din contră, este purtat prin instanțe, este amenințat și așa mai departe… Şi pleacă. Şi atunci, măcar de ne-ar lăsa să plătim orele suplimentare. Au atît de multe ore de recuperat, încât eu nu le mai pot da timpul liber, pentru că ar trebui să închid serviciul. Și atunci zic, dacă vrei muncă de calitate, plătește-le orele suplimentare, măcar în asistență socială. Acum fiecare își trage către meserie, pentru că în situația în care suntem noi, eu sunt convinsă că este toată administrația publică, pentru că sunt tot mai multe atribuții, iar legile sunt tot mai îmbârligate”, a mai spus Delia Cristescu.[/box]

foto: www.freedigitalphotos.net