În această dimineață s-a desfășurat, la Sala PAEM, Bursa locurilor de muncă, acțiune organizată de AJOFM Alba în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”.

Publicitate

”Angajatorii au oferit, în cadrul bursei, 320 de locuri de muncă dintre care 29 pentru absolvenții de studii superioare. Numărul participanților a fost de 237 , de toate vârstele. Noi ne-am fi dorit mai mulți” a declarat Sorin Lazăr, director executiv adjunct AJOFM Alba.

Ioana Câmpeanu reprezentantul uneia dintre firmele angajatoare a spus : ”Avem în prezent 380 de angajați și vrem să ajungem la circa 500. Ne confruntăm cu o lipsă de seriozitate și o fluctuație continuă a personalului. Nici nu mai cerem specialiști, oferim noi cursurile de training în cadrul firmei și facem lunar și o campanie de recrutare în zonele rurale. Cu toate acestea suntem mereu în deficit de personal”.

Părerea ei este aproape unanim împărtășită și de către ceilalți angajatori: ”Am ajuns să pierdem clienți și lucrări pentru că nu avem mână de lucru” declară Cristian Georgiu reprezentant al domeniului electrotehnic. Criza de mână de lucru se extinde chiar și cele mai banale domenii cum ar fi alimentația, patroana unei pizzerii locale lamentându-se de faptul că, de la începutul anului, nu a reușit să găsească încă patru angajați.

Pe de altă parte, tinerii care au fost prezenți în număr cam mic, au părerile împărțite. Andreia, o tânără de 23 de ani, proaspăt absolventă a Facultății de Drept se declară mulțumită: ”Pentru mine a fost bine. Am reușit să găsesc un loc de muncă și voi merge în paralel și cu un master”.

Ruscior Elena de 31 de ani, absolventă a Facultății de Științe Economice, s-a reorientat după 5 ani de muncă în domeniul ei: ”Am făcut un curs de bucătar pe banii mei și astăzi a fost ok. Am găsit mai multe oferte de muncă, dar am și o promisiune fermă”.

O altă tânără absolventă de franceză-engeză , Elena Mădălina, susține că e foarte greu pentru tineri să găsească un loc de muncă, pentru că majoritatea angajatorilor caută persoane cu experiență.

Trist este faptul că multe persoane participă la bursă doar din obligație, pentru a-și pune viza pe carnetul de șomaj.

”Tineretul din ziua de azi este mult mai pretențios. Județul Alba este deja consacrat în a oferi locuri de muncă pe studii superioare în domeniul ingineriei mecanice și electromecanice, însă avem locuri de muncă chiar și pentru munca necalificată. Avem un angajator care a oferit 60 de locuri în acest sens”, a declarat directorul executiv AJOFM Alba, Andrea Katona.

În județul Alba, rata șomajului la sfârșitul lunii septembrie a fost de 3,33 % , undeva la mijloc pe plan național. În ultimii cinci ani numărul șomerilor a scăzut considerabil de la 19.000 la circa 5600. Dintre cei 5618 șomeri ai județului, 1700 sunt indemnizați, restul de 3918 fiind neindemnizați.

În concluzie, ceea ce am putut să remarc astăzi a fost o inversare a situației comparativ cu anii trecuți. Acum se manifestă un interes din ce în ce mai evident din partea angajatorilor în timp ce entuziasmul celor aflați în căutarea unui loc de muncă pare din ce în mai firav.