Organizația Salvați Copiii va dărui 3.000 de cutii speciale pentru copiii nou-născuți în 30 de maternități din toată țara. Gestul făcut de ONG se dorește a fi un semnal de alarmă asupra dotărilor din maternității și a faptului că ultimul proiect național de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat şi nu mai pot fi folosite.

Campania care promovează baby box-ul dorește să contribuie la scăderea mortalităţii infantile. În prezent, România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 7,6 decese la 1.000 de născuți, de două ori mai mult decât media europeană.

Baby box-ul (cutia care conține lucruri pentru bebeluș) este un concept finlandez apărut în 1938, dar din ce în ce mai folosit în întreaga lume. Când a fost introdus, Finlanda avea cea mai crescută rată a mortalității infantile din Europa: 65 de morţi la 1.000 de nou-născuți. În 2013, Finlanda înregistra cea mai scăzută rată a mortalității infantile din lume: 3 decese la 1.000 de nou-născuți.

Maternitatea din Alba Iulia

Anual, în maternitatea din Alba Iulia, se nasc circa 1200 de copii, dintre care 15-20% prezintă probleme care necesită intervenții sau aparate speciale. Dotările și specializarea personalului sunt cele două elemente care contribuie la combaterea mortalității infantile.

”Aparatura pe care o avem este de peste 20.000 de euro, incubatoare, lămpi radiante, mese radiante, aparat de resuscitare, aparat de susținere respiratorie. Statul a investit la noi, pentru că aveam o problemă foarte grea, cea a numărului foarte mare de decese sub un an. Acum facem servicii pentru copii, pe care în urmă cu 10 ani nu le puteam face. S-au schimbat lucrurile în bine. Vorbim și de pregătirea personalului, am avut și asistență americană, elvețiană, externă prin conferința națională pe care o avem în fiecare an și cursurile la care participă personalul medical ” a spus medicul pediatru Dan Sicoe din cadrul Spitalului Județean Alba.

Dotările din secția de maternitate provin și din donația făcută la începutul anului de aceiași organizație , Salvați Copiii.

În ceea ce privește specializarea personalului, echipa de la maternitatea din Alba Iulia este una mixtă, alcătuită atât din medici pediatri cât și din medici neonatologi. La aceste cursuri, organizate cel mai des la Sibiu, participă tot staff-ul secției, atât medicii cât și asistentele și infirmierele, aproape 30 de persoane.

”În ultimul timp, am fost cam de două ori pe lună la cursuri, ultimul a fost la Sibiu. Am fost echipă, doi medici și două asistente, și pot spune că mi-a fost foarte util” a spus medicul neonatolog Brigitte Arghiuș.

Neonatologia este o ramură specifică specializată în studiul nou-născutului (0-28 de zile) , în diagnosticarea și tratarea bolilor acestuia , dar și în îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur.