Guvernul nu va renunța la programul „O familie o casă”, noua variantă a „Prima Casă”, a declarat marți ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, conform mediafax.

Programul “O familie, o casă”, aflat în stadiu de proiect, ar putea înlocui prevederile programului “Prima Casă”. Potrivit proiectului, statul poate să garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, față de programul ”Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuințe mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 și 10% din suma solicitată. Locuința trebuie să aibă minim două camere și o suprafață totală care să nu depășească 100 de metri pătrați. Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Față de ”Prima casă”, dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobândă variabilă, așa cum este în cazul programului “Prima Casă”.

Ministerul Finanțelor Publice va plăti comisionul aferent gestiunării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subvenții, astfel. Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.